Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира изграждането на участъка Благоевград и село Крупник от АМ "Струма"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще направят първа копка за изграждането на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник.

С официалната церемония ще бъде даден стартът на строителството на лот 3.1 от магистралата, който е с дължина 12,6 км. Приключили са всички отчуждителни процедури на имоти, попадащи в трасето. В три участъка се наложи изсичане на дървета, което според експертите не нарушава екологичните норми. В момента се изгражда и лот 3.3 на магистралата от Сандански до Кресна, като се очаква строителството да приключи в средата на следващата година. Остава най-проблемният и труден участък – през Кресненското дефиле, който е с дължина около 24 километра. Засега най-консенсусен остава т.нар. "източен вариант", който съчетава съществуващия път Е-79 в посока Кулата и ново трасе по източното било на дефилето в посока София.

За 11 септември е насрочено общественото обсъждане на доклада по този проектовариант с хората от общините Симитли и Кресна.

Първата копка на участъка от Благоевград до Крупник ще бъде направена в 15 часа. Преди това министърът на регионалното развитие и благоустройството ще участва в икономически форум в Благоевград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.