Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой посетители на Рилския манастир

Рекорден брой туристи и поклонници са посетили Рилския манастир до този момент. Очаква се до края на годината броят им да надхвърли един милион души. Това каза игуменът на манастира епископ Евлоги Адрианополски пред БНР. Все повече млади хора и все повече чужденци посещават святото място, подчерта той. В близките два-три дни ще завърши ремонтът на южното крило, вероятно в късната есен ще е обновена и най-старата част на сградата - източното крило, каза още епископ Евлоги.

Най-вече прави впечатление, че чуждестранните посетители се увеличиха, предимно от европейските страни – Италия, Испания, Франция. Вижда се, че и по-млади хора вече имат интерес, което означава, че културните обекти и ценности на България представляват интерес за всички възрасти, което е радостно.

Епископ Евлоги предупреди, че държавата е стопанинът на  единствения път към пещерата на светеца Йоан Рилски, който пропадна преди две години и продължава да се руши и стеснява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.