Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кресна настояват бъдещото трасе на АМ "Струма" да е през билото на Кресненския пролом

Снимка: БГНЕС

Властта в Кресна ще настоява бъдещото трасе на автомагистрала "Струма" да бъде изградено изцяло по билото на Кресненския пролом. В момента се подготвя декларация, която ще бъде изпратена до държавните институции.

Местната власт смята, че така нареченият „източен вариант“, който предвижда сегашният път Е-79 да бъде магистрално трасе в посока Кулата, ще създаде сериозни проблеми на жителите от общината и настоява той да остане алтернативна връзка между населените места в района. Сред мотивите са още запазване на междуселищния транспорт, защита на интересите на дребния бизнес, оцеляващ предимно с търговия и продажба на собствена земеделска продукция, както и развитието на рафтинга по река Струма. Решението на общинските съветници, подкрепено и от кмета на Кресна Николай Георгиев, предшества общественото обсъждане на доклада по ОВОС на източния вариант, което е насрочено за 11-и септември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.