Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман за чешките цигани

Част от корицата на романа

Романът „Момиче, разпали огънчето“ получава заглавието си от стара ромска песен. Чешкият писател Мартин Шмаус е ползвал не само личния си опит от досега с циганите, както ги нарича в романа, но и помощта на най-уважаваните специалисти по ромска култура в Чехия. Още с излизането си, книгата става повод за дискусии и променя нагласите у много от прочелите романа за мястото на тази група в обществото, както и за културата им. „Момиче, разпали огънчето“ заслужено получава и най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера“.

Мартин Шмаус пише рядко и от години е директор на болница в малък чешки град. У нас той представи романа си в Чешкия център, София заедно с преводача Красимир Проданов пред незаслужено малко публика. Дано книгата намери своите верни читатели у нас, защото заслужава!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.