Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкописи с църковна музика, съхранявани в библиотеката на Рилския манастир, бяха представени на международна конференция

110 ръкописа с църковна музика, съхранявани  в библиотеката на Рилския манастир  за първи път бяха  описани и представени на  международна конференция в светата обител. Учени от България, Сърбия, Гърция, Македония и Зографския манастир в Атон представиха свои доклади на форума, организиран от БАН. 
Изследването на  музикалните ръкописи - най-малко познатата част от богатата библиотека на манастира -  е продължило десетилетия.  Първите 20 са открити  в средата на 20 век от видния  богослов, църковен деец, композитор  и педагог Петър Динев. Неговите изследвания утвърждават манастира като пазител на най- ценната сбирка с  църковно-славянски музикални ръкописи в Европа :
През 70-те години  са открити останалите 80 музикални ръкописа от края на 18 век, част от които са  двуезични- на църковно славянски и на  църковно-гръцки език,  споделя Проф. Светлана Куюмджиева от Института по изкуствата към БАН:
Това дава основание на Петър Динев да говори за голяма църковно-певческа школа към Рилския манастир.
Сътрудници на тогавашния институт за музика към БАН попаднаха на още нотирани ръкописа, от които над 30 са от времето на 18, самото начало на 19 век.
Уникалните музикални ръкописи  ще бъдат представени в два тома, а амбицията на  научния екип е те да бъдат дигитализирани. Международната научна конференция, в която участват учени от  България, Сърбия, Гърция и Македония, продължава до 1 октомври в Рилския манастир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.