Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската общност в България дари на Банско каменен кръст по повод празника на града и 105-ата годишнина от освобождението му

Снимка: bansko.bg

На 5 октомври, 1912 година Банско посреща свободата. Още преди  пристигането на генерал Ковачев, чети, предвождани от войводите Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров, Пейо Яворов и Лазар Колчагов превземат конака, а ликуващото множество се събира в двора на черквата „Света Троица“. Там големият поет и революционер Пейо Яворов обявява свободата, а думите му са увековечени върху паметна плоча. 

Един от най-вълнуващите моменти в отбелязването на празника на града ще бъде откриването на паметния кръст, дарен от председателя на Съюза на арменците у нас Арутюн Овсепян:

Идеята за издигане на паметник в Банско се роди в момента, в който прочетох думите на един велик българин - Пейо Яворов, "Братя, хвърлете фесовете, от днес сте вече свободни българи".

Каменният кръст е поставен на площад „Възраждане“ между паметника на Свети Паисий и черквата „Света Троица“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.