Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Бландиана – висотата на духа

Част от корицата на книгата

Една от най-добрите поетеси на съвремието несъмнено е Ана Бландиана. По повод нейната 75-годишнина преводачът Огнян Стамболиев представя солиден том с нейна поезия, проза и интервюта под заглавие „Населена от думите“. Както пише той в предговора: Една истинска, забележителна поезия, в която зад чувството за стройност и хармония откриваме и трудно постижимата простота в равновесието на отделните щрихи и тонове, която може да владее само един голям майстор. Стамболиев оценява високо и прозата на Бландиана с четири думи: поетична, есеистична, философска и фантастична, като под фантастична има предвид полета и смелостта на въображението.
Румънската писателка има солиден „стаж“ в потивопоставянето на режима на Чаушеску и влага сили и енергия в изграждането на демократичната държава след 1989.
В книгата на много места се коментира устояването на твореца в тоталитарния режим, усеща нетърпимостта й към насилието над духа, коментират се теми, които засягат обществото и политиката, но изразени чрез перото на автор, който успява да ги издигне над злободневното и делничното. Четенето на тази книга ни среща с мащаба не само на личността на Ана Бландиана, но добиваме по-пълна представа за творчеството й, което вдъхва респект с европейския дух, с който е пропито. Четенето е изкуство на беседата, казва Бландиана, а книгата й е за многократно препрочитане!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.