Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива

БНР Новини
Божана Апостолова
Снимка: БГНЕС
Снимка

Нови стихотворения от Божана Апостолова излязоха в изящна книга, оформена от Христо Гочев.
Заглавието „Все по-далече, все по-близо“ насочва към философските теми, които вълнуват поетесата след разтърсващата й предишна стихосбирка „За теб“, инспирирана от лична трагедия и излязла наскоро. Новата книга на Божана Апостолова надгражда темите за любовта и смъртта, вечните теми, вълнували винаги поетите.

С пределна лаконичност и откровеност тя постига най-важното за един автор – отваря особени пролуки към света вътре в нас и пронизва, преобръща читателя. Може да се каже, че с всяка следваща книга Божана Апостолова навлиза по-дълбоко в човека.

Във „Все по далече, все по-близо“ с тъга и разбиране тя пише за загубата на любовта и приближаването към смъртта, което и ни плаши, и ни прави по-благородни. Макар меланхолията да доминира в книгата, в нея се усеща и онзи живец, чрез който винаги сме я разпознавали:
Капчицата кръв по пръста
ми напомня, че съм жива.

В това се крие и силата на Божанините думи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.