Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Захарова: пренасям ярките емоции от живота на сцената

| обновено на 24.10.17 в 14:46



Звездата на Балшой театър в Москва, Мариинския театър в Санкт Петербург и Миланската Скала Светлана Захарова гостува за първи път в България. Заедно със сценичния си партньор Денис Родкин тя танцува в един от най-красивите спектакли на Националния ни балет„Жизел” от Адам, на сцената на Националния дворец на културата.

За цялата ми кариера това е първото ми гостуване в България. Никога не съм била тук. И разбира се пристигам с голямо вълнение, с трепет, с надежда българската публика да възприеме нашия спектакъл много топло! За първи път ще танцувам с трупата на Софийската опера и балет и много се радвам, че ще покажа тук един от най-любимите ми балети – "Жизел". Танцувах го за първи път на 17 г. и това е една от първите големи, важни роли в моята кариера!

От самото начало тя беше много ярка и бърза. На 17 години вече танцувах Жизел и други главни роли на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург, а на 18 станах примабалерина в театъра. Но това, което ме стимулира винаги да поддържам формата си и да продължавам да се развивам, е стремежът към още по-високи върхове, стремежът да надскоча себе си, да науча и да покажа нещо ново! През целия ми живот съм имала много голям късмет с учителите си – и в балетното училище, и в Мариинския театър, и през годините в Балшой театър работя с великата балерина и прекрасен педагог Людмила Семеняко!

Възпитавали са ме, че трябва да правиш това, което правиш, на 100 процента! И да не се самосъжаляваш. Когато излизаш на сцената, никой не трябва да разбира за трудностите или физическите болки. Също така важна е тръпката, за която споделих, винаги да усъвършенстваш своите възможности и да търсиш нови цветове! Истинската прима балерина трябва да притежава много качества и да ги развива!

Интерпретацията ми на Жизел много се променяше през годините. Разбира се, има образ, към който винаги се придържам. Но забелязвам, че всеки път съм различна. Първо зависи от това с кого танцувам, кого гледам в очите, докато танцувам. Коя редакция танцувам, какви са костюмите, понякога дори декорите имат значение! И разбира се, образът се променяше с моето израстване, с натрупването на житейски опит. В първата Жизел на 17 аз не разбирах все още някои неща, представях си, предполагах… Сега имам вече много ярки емоции, които съм преживявала наистина и в моя живот. Много е зареждащо да ги пренасяш и пресъздаваш и на сцената! Моята Жизел постоянно се изпълва с нови цветове, сподели Светлана Захарова в навечерието на спектакъла.

Светлана Захарова е сред звездите, които подготвят очаквания с голям интерес спектакъл на Балшой театър, посветен на легендарния балетист и хореограф Рудолф Нуреев.

Спектакълът "Рудолф Нуреев" ще се състои на 9-и и 10-и декември в Балшой театър. Не мога да коментирам решението на ръководството на театъра за отлагането му. Спектакълът е много специфичен и сигурно никой по света не е виждал до момента такова нещо. Ще видим как ще го възприеме публиката, а на нас – артистите, ни беше много интересно да работим по него! Аз танцувам в този спектакъл ролите на Наталия Макарова и Алла Осипенко, които пишат писмо на Рудолф Нуреев. Това е един 6-минутен монолог. Докато аз танцувам, актьор чете писмото и се прожектират портретите на тези две велики балерини. Много красив момент от спектакъла, разказа звездата на Балшой театър.

След премиерата на спектакъла „Рудолф Нуреев“ Светлана Захарова ще продължи представянето по света на своя проект „Аморе“. А в програмата на Балшой театър е вписан и гастрол със спектакъла на българска сцена през пролетта на 2018 г.

От година и половина заедно с моя импресарио Юри Баранов и моя сценичен партньор Денис Родкин представяме проекта ми „Аморе“. За това кратко време той предизвика голям интерес. Най-напред го танцувахме в Италия, след това в Балшой театър в Москва, в Рига. Скоро го показахме в Япония. Да, това е съвременна хореография, но в най-добрите традиции, каза Светлана Захарова.

Чуйте в звуковите файлове споделеното от Светлана Захарова и репортаж от спектакъла „Жизел”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.