Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В читалище "Светлина"

Танците създават приятелства и дори семейства

Георги Панков
Снимка: Луиза Лазарова
Главен художествен ръководител на танцов ансамбъл "Светлина" и едноименния детски състав към читалище „Светлина 1940“ е Георги Панков. Първата танцова формация е създадена от ентусиасти от квартал „Стрелбище“. След време управлението на танцовите формации поема Захари Андреев, танцьор в държавен ансамбъл „Филип Кутев“. Той развива ансамбъла до своето пенсиониране.

В момента към читалището има 3 ансамбъла – детски, средношколски и за възрастни. Развиват се групи за фолклорни танци. Георги Панков казва: Желанието – това е основното качество, което трябва да притежава едно дете, за да се запише в нашия ансамбъл. Дори и детето да не е музикално, в един момент то започва да чува музиката и да я разбира. Трябва да има желание, упоритост и от двете страни. Да правим всичко с любов.

В репертоара на ансамбъла са включени танци от всички етнографски области. Нашата цел е да съхраним фолклора и да го предадем. Да го качим на сцена и да го популяризираме. Ансамблите към читалище „Светлина 1940“ имат награди от почти цял свят. - казва още Георги Панков.

Александра ПувковаАлександра Пувкова, която ръководи групите за хора́, казва, че и децата и техните родители имат огромен интерес към хората и народните танци в читалището. И малки деца и хора на 60 годишна възраст с удоволствие идват да танцуват при нас. Създават се приятелства, а дори и семейства. - споделя Александра. Първата хореографска група е основана през 2006 година и започва с около 10 майки на деца от ансамбъла. В момента групите за хора́ са 6 на брой и продължават да се развиват успешно.


Василена Шопова и Виктор Елеков - ръководители на Ера балетТанците правят децата щастливи и предотвратяват агресията в училище. - казват Василена Шопова и Виктор Елеков, ръководители на танцово студио "Ера балет", което се развива от много години в провинцията, но едва от 2 е тук в София. - Искаме да създаваме таланти.

Децата започват на 4 години и танцуват в „Ера балет“ до 12 годишна възраст. Те усвояват класически и модерен балет, акробатика, хип-хоп и други видове танци.

Чуйте любителите и учителите на танците. Ихуу...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48