Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Своге решават проблема с бездомните кучета

Снимка: БГНЕС

Как в Своге се справят с популацията на бездомните животни? Наш слушател подаде сигнал до Радио София, че в общината не се извършват необходимите действия за това. Сдружение в помощ на животните "Дара" е изискало от общинската администрация  информация за изпълнението на наредбата за регистрация и контрол на домашни животни на територията на общината. Председателят на сдружението Ирина Николова коментира пред Радио София, че все още тече срокът, в който общината трябва да им отговори:

"Програмата на община Своге е приета преди шест години, от тогава нищо не се направи, бездействие и никакъв контрол. Своге се намира близо до София и е недопустимо да не могат да изпратят екипи, които да могат да кастрират животните в този регион. Няма никакъв контрол над домашните любимци. Хората, които развъждат кучета, които изхвърлят и допускат нежелано потомство, не се санкционират. Санкционират се хората, които се грижат за бездомните кучета.... Проблемът ще бъде решен с мащабна кастрационна програма", твърди Ирина Николова. Тя заяви, че в квартал "Ромча" на село Владо Тричков жена храни бездомни кучета (7-8) с предоставена храна от сдружението, и че не е имало нападения над хора, от страна на животните, както твърдят от Община Своге.

Мария Николова от село Владо Тричков се оплака, че за кастрацията на бездомните кучета на територията на община Своге се грижи "д-р Стоянов от София", на когото, според нея, това не е по силите. Според Николова, в "Ромча" има само 11 бездомни кучета, за разлика от другите населени места. Тя беше категорична, че кучетата не са нападали хора. И попита защо общината не работи с фондация "Четири лапи", от където, според нея, биха могли да кастрират кучетата в близките до София квартали.

Ресорният зам.-кмет Георги Петков категорично отхвърли твърденията, че липсват грижи за животните, че няма програма, и че не се  предприемат мерки за ограничаване на популацията на бездомните кучета. Той посочи, че общината има договор с фирма, която кастрира, обезпаразитява бездомни кучета и им слага марки. Петков твърди, че  фондация "Четири лапи" също извършват тази дейност в селища на общината и им благодари за това. По повод искането на сдружение "Дара", той обясни:

"Ние влязохме в лек конфликт с представителката на сдружението. Получихме жалба, формирахме комисия и отидохме на място. Оказа се, че жената гледа седем кучета, които не са регистрирани. Дадохме предписание да ги регистрира и всичко да е законно. От там фондация "Дара" взеха по-ребром въпроса и започнаха с исканията, по-скоро за това какво не правим. Аз твърдя, че полагаме доста усилия в това направление специално", каза Петков.

Отговорът до "Дара" е изготвен и ще го получат в срок. По думите му, на територията на общината има над 400 бездомни кучета. Общината готви и промяна в наредбата за отглеждане на домашни животни, с която ще се ограничи броят на домашните любимци в едно домакинство - те ще трябва да бъдат не повече от три. Зам.-кметът обясни, че в общината е получен сигнал от жена, която е била нападната от кучетата, хранени от доброволката на сдружение "Дара" в "Ромча".

Обърнахме се и към фондация "Четири лапи". Директорът й д-р Марина Иванова коментира, че нямат договор за работа с община Своге, но от думите й стана ясно, че екипи на фондацията се отзовават на сигнали на граждани от територията на общината.

"В интерес на истината нямаме договорени взаимоотношения със Своге до момента. Имахме разговори, предложихме договор с по-специални условия, защото има населени места, които са близо до нашата клиника за безплатна кастрация на безстопанствени животни в Банкя. Към момента обаче няма сключен такъв договор, т.е. нямаме взаимоотношения с община Своге да извършваме постоянна кастрация на безстопанствените животни. Единственият факт е, че когато имаме подкрепа от граждани от различни села, е да сме се отзовавали, когато имаме ресурси и да извършим кастрация на определен брой животни. Въпреки проведените разговори още от миналата година с община Своге, нямаме сключен договор за партньорство. Топката беше в тяхното поле и очаквахме реакция, но тъй като не получихме отговор, нямаме договор и до момента ".

Още от мненията - чуйте в звуковите файлове!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57