Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столична библиотека пред своята 90-годишнина

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929 година в помещение на пл. „Славейков“ № 9. Книжният фонд на библиотеката тогава е 5311 тома.
Това четем на сайта на Столична библиотека, която вече навлезе в своята 90-годишнина – за нея, впрочем, подготовката вече тече. В съвременния свят обществената библиотека вече има далеч повече функции, отколкото в миналото, а изискванията от страна на читателите са също завишени. В този смисъл Библиотеката на София се развива динамично и това става особено видно не само през увеличаването на бройката читатели – предимно млади хора, но и през многобройните и разнообразни събития, които самата тя инициира. Един разговор с Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека и Марин Бодаков, наситен с оптимизъм, въпреки обичайните проблеми.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.