Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Червенокосият абат” – музикален празник за малки и големи

| обновено на 04.11.17 в 23:07


В Националната художествена галерия започна втората детска образователна програма на Музикална къща БНР. Първите концерти-спектакли със заглавие „Червенокосият абат“ бяха посветени на бароковата епоха и музиката на Вивалди. В предразполагащата атмосфера на Балната зала на Двореца, водени от костюмирани герои, децата се запознаха с някои от оригиналните за времето инструменти като флейта пиколо октавино и клавесин, с различни музикални понятия като украшение, кончерто гроссо, ария, контратенор и с музиканти от Симфоничния оркестър на БНР.

Аз лично като публика на различни образователни програми, настроена по-скоро критично, отколкото снизходително към проектите на нашето, Българското национално радио, останах много доволна както от внимателно подготвения сценарий, носещ много информация, но поднесена подходящо за детската аудитория, така и от музикалното изпълнение! Всички деца, родители и колеги музиканти в публиката, с които разговарях, също казаха, че концертът им е харесал.

Научих как се наричат отделните музикални представления… Научих, че барокът е по-стара музика, в която се е свирело с различни инструменти. Клавесинът е бил един от тях. Това е станало през 1 600 г… Научих, че талантът е много хубаво нещо и той може да се разбере през чувствата на хората, разказаха деца сред публиката.

Много хубава инициатива! И на мен ми беше интересно… Много беше красиво! Аз съм баба и за пръв път водя моите внучки на такъв концерт, сведен до нивото на децата, да могат децата да го разберат. И сега по пътя ще продължи просветата, споделиха родители сред публиката.

За мен този първи концерт от цикъла е първо много смислен! Наистина с много образователни елементи и закачки, по много весел и забавен начин поднесено за децата! Много съдържателен, много красив, много забавен и в същото време създава една атмосфера, която е много близка до епохата. Това е не само поради факта, че събитието е позиционирано в Националната художествена галерия, но и заради участниците, костюмите на водещите, на музикантите, на певеца. Изобщо всеки един детайл е много прецизно премислен и реализиран! И, разбира се, прекрасното изпълнение на всички музиканти, на всички участници, каза музиковедът Юлияна Караатанасова.

Следващите концерти-спектакли от втората образователна програма на Музикална къща БНР на 27-и януари ще бъдат посветени на творчеството на Моцарт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.