Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планината през зимата изисква отговорно отношение и подготовка

Зачестяват случаите на инциденти в планината

Снимка: БГНЕС
Подценяване на метеорологичните условия в планината и надценяване на собствените възможности - това са основните причини за инцидентите по време на зимния сезон, отчетоха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). За периода от 01.12.2016 г. до 24.11.2017 г. са се случили 2457 инцидента на ски пистите и са проведени 94 спасителни акции със 109 пострадали във високите части на планините. Специалистите призоваха туристите и любителите на зимните спортове, да тръгват подготвени както с екипировка, така и с информация за синоптичната прогноза.

За посочения период от началото на декември миналата година до края на ноември тази година, е оказана помощ на 2566 човека, а за жалост 8 са случаите с фатален край. Отчетената статистика е рекордна по отношение на травматизма в планините за последните няколко години, като причина за това е все по-нарастващата популярност на зимните ни курорти сред чужденците. Често практикуващите зимни спортове и туристите подхождат твърде самонадеяно към условията по пистите и в планината, и не разполагат с нужната екипировка.

За пореден път Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК съветва да се организират старателно маршрутите, да се подбират внимателно участниците, с които ще се движат хората в група, както и оборудването за планинското начинание. Директорът на ПСС Емил Нешев подчерта необходимостта от планинската застраховка, тъй като оказването на помощ се заплаща:

Около 18 лв. допълнотелно се заплаща за хеликоптерно спасяване. И през този сезон  9-те бази на Планинската спасителна служба ще бъдат на разположение на туристите и практикуващите зимни спортове, като 4 от тях са с 24-часово дежурство, включително и Централният денонощен пост. Добре е те да си свалят и безплатното мобилно приложение на ПСС, което дава по-голяма сигурност при локализиране, посочи Нешев.

Председателят на Спасителната служба Веселин Ганчев отново припомни да посещаваме планината със заредена батерия на мобилния телефон.

Българският червен кръст, съвместно с партньри, подготвят проекта „Планинска грижа“, който да набира финансов ресурс, който да се връща отново в обществото във вид на обучителни програми и превенция. От организацията за пореден път подчертаха необходимостта от приемането на Закон за доброволчеството, който да регламентира дейността, тъй като все още много работодатели, санкционират служителите си, заради участието им в подобни акции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17