Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио е само музика, която не се гледа, а се слуша

| обновено на 22.12.17 в 09:36

Тази седмица по традиция Българското национално радио посрещна голяма група малки деца на генералната репетиция преди концерта на Симфоничния оркестър. Гостите на музикалната образователна програма – от първи до пети клас на столично частно училище, влязоха с голям интерес за първи път в Радиото.

Стараем се да водим децата на много различни места. Гледали сме балетно представление в Операта. Много често ходим на театър. Обичаме да ходим на концерти. За нас е важно да възпитаме тези деца в един дух на общностен живот, тъй като това ни липсва като общество! Основната ни задача е да накараме тези деца да живеят заедно едни с други, изразявайки себе си по различен начин в различните изкуства, в различните националности в една мултикултурна и мултиетническа ситуация, сподели г-жа Лилия Стоилова, начален учител в трети клас.

Минута след нашия разговор вратите на Първо студио се разтвориха и ни поканиха на репетицията на Симфоничния оркестър – на Празничната оратория за солисти, смесен хор и оркестър „Коледа” от Димитър Ненов. Децата имаха възможност да се запознаят с диригента Марк Кадин и с примадоната на Софийската опера  Габриела Георгиева, да научат от нея какви видове женски гласове има и да получат ценни препоръки. Чуйте в звуковия файл.

Малчуганите с любопитство разглеждаха музикалните инструменти в оркестъра и слушаха музиката на Димитър Ненов. А когато репетицията-образователен концерт свърши и те заизлизаха доволни от първо студио на Радиото, ги попитах какво най-много им е харесало и дали знаят какво е „радио“.

Харесваше ми мелодията и как пееха… На мен ми беше много интересен контрабасът… Радио е само музика, която не се гледа, а се слуша, споделиха деца от Начално прогресивно училище 1 в София.

Следващият концерт от детската музикална образователна програма на БНР със заглавие "Зимни мечти" ще бъде на 25-и януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.