Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствените протести в Иран се разрастват

| обновено на 31.12.17 в 19:59
Студенти протестират в университета в Техеран
Снимка: БТА

Антиправителствените протести в Иран се разрастват. Двама души бяха убити по време на демонстрациите в западноиранския град Доруд. Иранските служби за сигурност отричат да са причинили смъртта на демонстрантите. Правителството предупреди, че митингите са нелегални, а американският президент Доналд Тръмп подкрепи протестиращите.


Днешните протести са обхванали градове  Сенендедж и Керманшах  в западната част на страната. В Хорамдаре се е стигнало до носи сблъсъци със силите на реда.  Демонстрация имаше и в столицата Техеран, въпреки масираното присъствие на полиция и частни на Революционната гвардия и въпреки ограничаването на достъпа до социалните мрежи. Източник на тези съобщения са най-вече видео кадри разпространели в интернет.


В социалните мрежи се разпространява призив за протести в над 60 града на страната. По улиците на големите градове се изграждат барикади. Междувременно режимът в Техеран спря достъпа до интернет.


Протестите започнаха в четвъртък с лозунги срещу 12-процентната безработица и корупцията, но се обръщат все повече и повече срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей, отбелязва Агенция Ройтерс. Първоначално недоволството бе насочено срещу инфлацията и корупцията в Иран, но демонстрантите вече втори ден издигат антиправителствени лозунги и искания за оттеглянето на режима в Техеран. Протестиращите призовават армията да ги подкрепи. Парламентарната комисия по сигурността ще заседава следващата седмица.


В първото си публично изявление от началото на антиправителствените протести в страната, иранският президент Хасан Рохани призна, че гражданите имат право да протестират и да критикуват управляващите, но предупреди, че протестите не бива да прерастват в насилие.

Проправителствените информационни агенции съобщиха, че демонстрантите в столицата са били едва 200 и че огромната част от 8-милионното население на Техеран е спокойно. По данни на правителството вчера са били арестувани 200 нарушители на реда.

Новото днес бяха възгласи в прослава на Реза Шах - основателят на династията Пахлави, която бе свалена през 1979 година. 


Според губернатора на провинция Лорестан иранските сили за сигурност не са виновни за смъртта на двамата убити по време на протестите в град Доруд. Не сме стреляли по демонстрантите. Никога не стреляме по хората. Искахме протестът да приключи по мирен начин, заяви губернаторът, който не изключи вина за смъртта на демонстрантите да носят чужди агенти. По думите му в случая е замесена и терористичната организация „Ислямска държава“.


Свидетели сме на началото на голямо протестно движение в Иран, смята носителката на Нобелова награда за мир Ширин Ебади, която от години живее в изгнание в Лондон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.