Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишният празничен концерт в НДК е под надслов "Духът на Европа"

НДК
Снимка: Ани Петрова, БНР

Традиционният празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК тази година е със заглавие "Духът на Европа". Той е посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз и ще се проведе под патронажа на Министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.


На 1 януари 2007 празничният новогодишен концерт в НДК носеше заглавието „България в Европа“. Както тогава, така и тази вечер на диригентския пулт пред Фестивалния симфоничен оркестър е маестро Емил Табаков. Отново ще прозвучи пъстър букет с по 1 знаково произведение от всички страни-членки на ЕС.

Най-напред тръгнахме с избора на солист, който тази година ще е Светлин Русев - един от най-обичаните български цигулари! Запазихме 13 произведения от концерта през 2007, но добавихме нови 15, така че програмата е интересна, каза за БНР селекционерът на програмата Юлиана Караатанасова.

Тя ще завърши с Валса "Пролетни гласове" на Йохан Щраус, музика от Австрия, на която България ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се на концерта „Духът на Европа“ да присъстват много дипломати и политици. Той ще се предава пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Юлиана Караатанасова в предаването "Каста дива".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.