Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братя Пантелееви: Да сме заедно на една сцена е истинско щастие

Веско и Мартин Пантелееви
Снимка: Личен архив

Тази неделя на 31 декември в предаването „Кой кой е“ гостуват Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев. Двама световноизвестни музиканти, които изнасят концерти не само в Европа, но и в Африка, Азия, Съединените щати, Нова Зеландия и изобщо в цял свят.

Двамата братя рядко се срещат на една сцена, но когато това стане публиката винаги остава очарована. Олга Добрева успя да разговаря с тях точно след концерта в София им тази година, който беше в края на месец октомври в зала България. Преди това те изнесоха концерт в Плевен.

Защо само в София и Плевен?

Много искаме да обиколим абсолютно цяла България и постепенно ще го направим“, споделя маестро Мартин Пантелеев. Всички ни питат а кога ще дойдете тук, а кога ще отидете там? По-нататък ще има и нови дати, обещава диригентът

България си остава нашата най-важна сцена, и това не го казвам, за да бъда любезен, просто тука сме отраснали и тука са не само нашите родители, но и хората, които са ни следи от малки, от музикалното училище до първите ни изяви в зала „България“ после и изявите ни в другите градове. България е една изключително важна за нас сцена и място, казва развълнувано маестро Пантелеев. 

Аз мисля, че като говорим за патриотизъм това спада към истинския патриотизъм да не забравиш страната си, въпреки че живееш и твориш извън нея, допълва Веско Ешкенази.Веско и Мартин с родителите си

Ние като музиканти не принадлежим на едно място и по принцип избираме да живеем някъде, където можем да имаме по-голяма изява. Това е част от работата ни, няма как да е друго яче. Друг е въпросът дали вече се връщаш там откъдето си почнал. За нас това се оказва много важно и се надявам повече колеги да го правят, обяснява виртуозът на цигулката.

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев се раждат в семейство на музиканти. И двамата завършват музикалното училище в София „Любомир Пипков“, а след това Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Баща им е първи кларнетист в Софийска филхармония, а майка им е виолистка в оркестъра на Софийската опера и балет.  Преподаватели на Веско Ешкенази са проф. Петър Христосков и Ангелина Атанасова, а на Мартин Пантелеев Йосиф Радионов, академик Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. Голямо влияние върху тях оказва и проф. Ифра Нийман от Лондонския Гилдхол скул. От 1999 година Веско е концерт майстор в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, по това време Мартин е втори диригент на Филхармония на нациите, По-късно е поканен за гост диригент на Софийската филхармония, а през 2011 до 2016 е главен диригент. И двамата изнасят концерти в цял Свят- Япония, Юбна Корея, Китай, Нова Зеландия Южна Африка, но са изключително щастливи в редките случаи, когато се събират на една сцена, особено на родна. Носители са на много родни и международни награди и отличия. По-големият брат е Веско, роден на 3 март 1970, а Мартин е роден на 10 май 1976. И двамата участват в образователните програми по музика „Фортисимо“, организирани от братовчед им Максим Ешкенази. Веско води и майсторски класове по цигулка.

Това ли е пътят към младите хора?

Срещата с младите хора е винаги много важна, признава Веско Ешкенази. Когато те идват в залата и ни виждат да творим и разбират, че това нещо е много интересно, нещо, което може би би ги интересувало изобщо в живота има напред, могат да го разберат наистина само в най-ранна възраст, после е малко по-трудно. Пак е възможно да се запознаеш с хубавата класическа музика, с по-съвременната музика, но малко е по-трудно след това.  Аз много държа на срещата с младите цигулари“, които растат в България, да се срещна с тези млади хора, да им вдъхна доверие в самите в тях и да ги стимулирам да се занимават с цигулка например, казва Веско.

Мартин ПантелеевКакво е да се срещнете отново заедно на сцената?

Тези моменти са наистина уникални, тъй като много малко хора имат тази възможност именно заради това аз се считам за щастлив човек, разказва Мартин и припомня, че понякога с тях на сцена свири и баща им, който 45 години е бил първи кларнетист в Софийска филхармония.

Аз се считам за щастлив човек, не само защото сме братя, а защото това е един голям музикант. Тъй като много хора имат братя, но по начина, по който Веско интерпретира най-вече Моцарт, опитът му с десетки от най-големите имена като диригенти в световен мащаб наистина е научил толкова много, че за мен също е един вид не само щастие, а урок по музика. Той ме е водил за ръка винаги още от музикалното училище и след това в музикалния ми път, така че само един огромен респект, радост, думи, които са недостатъчни, и въобще щастие!

Аз да кажа за Мартин, че той изненада тогава навремето всички нас, когато на много ранна възраст за всеки музикант, а пък да не говорим за диригент, той пое диригентската палка, спомня си Веско Ешкенази.  Аз лично бях много шокиран от това, че го видях да дирижира и то с огромен успех с Оркестъра на нациите беше тогава, когато той за първи дирижира един бис и аз като го видях това на видеозапис наистина обезумях и казах Боже, какъв брат имам! Не съм знаел, че може да стане това!  Но винаги е бил много музикален, аз се занимавам с цигулка, но той има друг вид мислене, което е симфоничното мислене и поглед върху партитура, което много трудно, ако го нямаш заложено в теб, е да го развиеш.Веско Пантелеев-Ешкенази

Двамата, когато сме на сцена, аз също се уповавам страшно много на него, защото за един солист е много трудно на сцената. Ти си сам пред цялата тази зала и пред целия оркестър, т.е. ти си абсолютно както се казва гол на сцената и ти трябва да имаш някой, който да знаеш, че всеки момент може да ти помогне, да те подкрепи, ако имаш нужда в някои труден момент. Това пък е той за мен, споделя по-големият брат. 

Двамата братя спорят, но не за музика, а предимно за спорт и по други теми. 

Целият разговор можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58