Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от създаването на Русенската филхармония

Русенската филхармония днес
Снимка: http://ruseopera.com

Първият концерт на Русенската филхармония се е състоял на 4 януари 1948 година. Симфоничният оркестър на Русе е един от най-престижните български състави, гостувал в много страни на Европа, свирил под палката на  прочути  диригенти като Курт Мазур, Евгений Светланов, Карло Цеки, Валерий Гергиев. Солисти на неговите концерти са били едни от най-големите музиканти на ХХ век - Святослав Рихтер, Давид Ойстрах, Руджеро Ричи, Владимир Спиваков, Юри Башмет, както и най-уважаваните български изпълнители.

Много от премиерите на творби от съвременни автори са изнасяни в Русе и още - Русенската филхармония е основен участник и изпълнител в концертите на престижния фестивал „Мартенски музиканти дни“ всяка година.


За заслугите си към българската музикална култура Филхармонията е носител на много от най-престижните награди на България. Като част от трупата на Държавна опера - Русе оркестърът е отличен в категория "Ансамбъл на годината" в националната анкета "Музикант на годината 2014" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Спомени на диригента Константин Илиев, ръководил първия концерт на русенския оркестър през 1948 година, са записани през 1988 година и се съхраняват в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.