Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът реши на първо четене:

БАБХ ще контролира пречистването на фуражите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще контролира пречистването на фуражите, реши на първо четене Народното събрание. С промените в Закона за фуражите се въвеждат забрани за храненето на преживни животни с преработени животински протеини.

Предприятията, в които ще се извършва детоксикация на фуражите, ще бъдат одобрявани от Агенцията по храните. С промените в Закона се създава правна уредба на търговията с фуражи, предлагани чрез средствата за комуникация от разстояние. Първично произведените фуражни суровини ще трябва да се придружават от декларации за произход и съответствие при пускане на пазара, като операторите трябва да имат сключен договор с отговорното за обекта лице.

Предвижда се налагане на санкции и при неспазване на забраната за изхранване на животни с преработени животински продукти.

Официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове ще могат да налагат глоби с фиш в определени от закона случаи. 

Предвидено е резултатът от контролните експертизи на взети проби от фуражи да бъде окончателен и да не подлежи на оспорване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.