Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството

| обновено на 25.01.18 в 12:20
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП. "За" гласуваха 103-ма депутати от БСП и ДПС. "Против" бяха 131 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. 

Общо в пленарната зала гласуваха 234 народни представители.
Гласували 234 народни представители. "За" 103-ма, "против" 131. Въздържали се няма. Предложението не е прието.

Процедурата по гласуването стартира със започналият вчера институционален спор между държавния глава и Народното събрание. Повод стана изявлението на президента Румен Радев, че Народното събрание се е превърнало в нотариат, който само официализира решенията на правителството. БСП и ГЕРБ застанаха "за" и "против" оценката на Радев.

Валери Жаблянов от БСП окачестви оценка на президента за това, че Народното събрание се е превърнало в нотариат, за правилна:

Когато се обсъжда съдбата на правителството, вота и обвиненията на опозицията по повод сериозни аргументи, внесени във връзка с борбата с корупцията, министър-председателят отсъства на дебатите и отсъства на гласуването. Това подкопава рейтинга на парламента, това създава усещането в българските избиратели, че парламентът не е институцията, където се решават политическите въпроси на държавата
.

В декларация председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов реагира остро на думите на държавния глава:

Подобен подход за системното унижаване на парламента и на парламентарната институция не прави чест на човека, който трябва да бъде обединител на нацията. Защото във вчерашните изказвания ние не чухме нищо, което да е свързано с неговата полезност за последната една година, а чухме това, с което всъщност той допринася за разделение на нацията и за противопоставяне на институциите.
 

След отхвърлянето на вота на недоверие на тема корупция лидерът на опозиционната партия "Воля", която подкрепи правителството, Веселин Марешки се обърна към левицата:
Вашата лидерка, моралното беше да каже: "Ние знаем, че и ние бяхме корумпирани", а не да чакате от другите парламентарни групи да ви изкарват кирливите ризи".
По-късно в кулоарите на парламента Цветан Цветанов благодари за подкрепата.

Народното събрание заседава при закрити врата заради обсъждане на годишните доклади за дейността на Държавна агенция "Разузнаване", на служба "Военна информация" за 2016-а година. В доклада на агенцията са отразени главните направления на дейността й в съответствие с утвърдените от правителството приоритети за защита на националната сигурност на страната, както и използваните специални способи, сили и средства. Отчетена е и оперативната работа на Агенцията по външнополитическото разузнаване.

В доклада на служба "Военна информация" е изведена приоритетната работа по идентифициране на тенденциите в развитието на бежанския въпрос и мерките за разрешаването му. Описани са и задачите във връзка с противодействие на международния тероризъм. И двата доклада са с ниво на класификация "поверително" съгласно Закона за защита на класифицираната информация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Л. Стефанов за дебатите в НС и вота на недоверие: Хроника на една предизвестена смърт и абсолютен фарс

Политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов определи 5-часовите дебати в Народното събрание и вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" като хроника на една предизвестна смърт и абсолютен фарс: Не смятам, че българските граждани са..

публикувано на 25.01.18 в 10:23