Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда промени в условията за придобиване на българско гражданство и предложението за ваучери за култура

Снимка: Ивайло Михайлов

Народното събрание се очаква да включи в програмата си законопроекти, внесени от ДПС, ГЕРБ и БСП. От Движението за права и свободи искат промени в условията за придобиване на българско гражданство, а левицата внася предложение за отпускане на ваучери за култура. 

В законопроекта на ДПС се въвежда изрична разпоредба за недопускане на дискриминация в производствата по придобиване на българско гражданство по натурализация. С промените  се предлага да отпадне изричното изискване за придобиване на българско гражданство само ако единият от родителите е български гражданин или е починал като такъв, и да става при наличие на възходящ български гражданин, т.е. на предхождащ пряк роднина българин - майка, баща, баба, дядо и други преки роднини. В становище на министерство на правосъдието до правната комисия в Народното събрание изцяло се оспорват исканите от ДПС промени. 

Предложеният от БСП законопроект предвижда да се дава възможност на всеки навършил пълнолетие български гражданин да получава по 200 лева под формата на ваучер за посещения на културни събития. Поправките са в Закона за закрила и развитие на културата и не се подкрепят нито от  Министерството на културата, нито от финансовото ведомство.

От ГЕРБ включват окончателните промени в Европейската заповед за разследване, с които се  урежда изпълнението й  между държавите членки на Европейския съюз, като се цели да се обезпечи ефективното разследване на престъпления с трансграничен елемент. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.