Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По повод 100 годишния юбилей:

Музикалният театър привлича публиката с нови постановки на най-обичаните заглавия в оперетата

Гост в "Радиокафе" е диригентът Огнян Митонов

диригент Огнян Митонов държи партитурата на оперетата "Маркиз Бонели"
Снимка: Олга Добрева

На 10 февруари се навършват 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство у нас. Националния музикален театър "Стефан Македонски" отбелязва този внушителен юбилей с редица нови постановки на  най-обичаните оперети у нас. Тази вечер на 9 февруари от 19 часа е началото на "Една нощ във Венеция" от Йохан Щраус, с режисьор Светозар Донев, диригент Огнян Митонов. 

В навечрието на празника "Радиокафе" с водещ Лилия Големинова гостува на Музикалния театър в неделя. Специален гост бе диригентът, който е част от трупата на театъра повече от 15 години и поставя редица обичани заглавия Огнян Митонов. Маестрото ни показа едно от съкровищата, които пази фонотеката на театъра -  партитурата на първата поставена оперета у нас "Маркиз Бонели" с оригинално заглавие Шансонетката.  Партитурата е отпечатана 1894 година, донесена от Ангел Сладкаров, изиграна е 15 години по-късно. В разговора участва и актрисата  и режисьор на детски спектакли Юлия Маринова

С тази партитура, с това произведение се е сложило началото на професионалния оперетен жанр в България, с професионална трупа, изиграно е преди точно 100 години, разказа Огнян Митонов. 

На 10 февруари ще бъде изнесен концерт "Тържесветно честване на 100 години от първия оперетн спектакъл". Тази партитура е доказателсвто за вековната история на театъра. Тя показва колко много години тука се е правело изкуство на високо и професионално ниво, коментира маестрото. 

„Ние сме много щастливи като едни продължители на този жанр сега честваме тези сто години като част от екипа на Музикалния театър, което е голяма чест, за мен също в частност“, признава Огнян Митонов, който е част от трупата на театъра повече от 15 години и е поставял редица заглавия като „Хубавата Елена“, „Орфей в ада“, „Виенска кръв“, „Българи от старо време“, „Една нощ във Венеция“

Тази постановка на „Орфей в ада“ от Жак Офенбах, която направихме в края на месец октомври е неслучайно включена в афиша на Музикалния театър точно в годишнината на честването. Ние имаме двоен юбилей, освен 100-годишнината от началото на музикалното професионално изкуство в България, се отбелязва и 160 години от създаването от считаната за първа оперета в Света „Орфей в ада“ от Жак Офенбах, което е голяма чест за нас“, каза маестрото.

Това е заглавие, което е изпълнено със страшно много енергия, страшно много чар, то е искрицата, от която се вижда, че се е зародил целия жанр след това, допълва диригент Митонов.

Постановката се радва на голям интерес от страна на публиката, а следващия спектакъл ще бъде на 13 февруари в Музикалния театър. Друго заглавие, което радва публиката на театъра е оперетата „Българи от старо време“, чийто нов прочит на диригент Митонов ще бъде представен пред публиката през месец април. 

Това е топ оперетата като най-харесваното българско заглавие . Тук в театъра има 5 постановки, до тази предната, която играхме. Обикновено много дълги години се играят. Наистина много харесвано и заслужава да присъства в афиша на нашия театър. Винаги всички екипи, всички участващи, тези които го сътворяват , във всяка нова постановка участват с голям интерес с голямо отдаване, разказа диригентът.

В юбилейната програма на Музикалния театър е заложена  нова постановка на "царицата на оперетите"- „Царицата на чардаша“. 

На въпроса възроден ли е интересът към оперетното изкуство, актрисата Юлия Маринова-гост на "Радиокафе" отговори: 

През последните години е повече публиката и аз имам чувството, че наистина се завръща публиката и дано да е така, защото има още какво да и покажем, така че ги каним да присъстват да бъдат с нас, ще бъдат доволни и така ще забравят грижите си, защото нашето изкуство е такова. Забравяш целия свят и наистина това те прави по-добър по-щастлив и повече усмивки трябва да има и позитивизъм, сред хората, така че трябва да присъстват и да работим за тях.

Пълни са салоните и другото е, че много млади хора идват, включително и на класическите заглавия, което е много радостно. Ето сега на „Орфей в ада“ ми прави впечатление, че има много млада публика. Можеби това се дължи и на факта, че има и модерни технологии в постановката като 3Д Мапинг и Мултимедия и съчетанието между класика и модерни средства е наистина една добра насока, която явно се оценява и от младата публика. Също и Българи от старо време се оценява от целия диапазон публика, който може да присъства, обобщи маестро Митонов.

Диригентът припомни, че оперетата е едно комплексно изкуство, което изисква от всички участници да работят в екип. Всички, които работят тук обичат това изкуство и затова се получават такива добри спектакли, казва с усмивка маестрото.

Елате в музикалния театър, защото говорим за любов, пеем за любов, всичко е любов животът е любов!

Целият разговор можете да чуете и видите във видеото. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден започна

В 7.00 часа изборният ден започна в цялата страна, съобщиха от ЦИК. Там, където не са се явили всички членове, секционните комисии се попълват. Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че преди да влезем в секцията трябва да се информираме от таблата пред нея за номера на партията или коалицията, за която ще гласуваме, както и за номера на..

публикувано на 02.10.22 в 07:15

Стойностни сгради, правени с много мерак

Реставрираната баня в Банкя - събеседник по темата ни е кметът на града, г-н Рангел Марков: "Банята е официално открита в 1911, неин архитект е тогавашният главен архитект на Мюнхен. построена е от български предприемач, позната е като "Царската баня". Има повече орнаментика и детайли, които я правят по-богата. Тя е една европейска сграда, по..

публикувано на 01.10.22 в 16:00
Габриела Терзиева

Монголците не издържат 20 секунди без да се засмеят

Габриела Терзиева вече ни е позната от предния сезон на "Младите легенди". Новите ѝ истории са обект на благородна завист: "Първият преход през Монголия бе много вълнуваш за групата ни от 4 момичета, изключително смели и издръжливи. Беше много студено, в степите нямаше с какво да запалим огън. През нощта - около 2-3 градуса. Помолихме да спим в..

публикувано на 01.10.22 в 15:00
Иван Милев

Адресите на любовта - Иван Милев

Иван Милев отказва да нарисува жената на богат търговец, защото била грозна Художникът от петолевката претворява любовта си като Ахинора Сигурно не сте се замисляли чий е образът върху банкнотата от пет лева, докато се разплащате с нея.  От купюрата няма да разберете колко чаровен е бил художникът от началото на ХХ век Иван Милев – рус,..

публикувано на 01.10.22 в 14:00

Бакхусникът е склонен към гурме-културата

Фиш фест в парка на Военна академия: Андреа Пунчева, мениджър на Бакхус и организтор, ни кани на събитието на 1 и 2 октомври: „Извадихме много риба от морето. Над 100 вида риба и морски дарове ще направят петото ни издание още по-красиво. Поп-ъп ресторантите са с временно меню, което може да се намери само тук. Има хора, които харесват..

публикувано на 01.10.22 в 11:23

Димитър Иванов - Капитана представя ново комедийно шоу

Димитър Иванов - Капитана ни представя НЕ обичайното шоу , което готви в Зала 1 на НДК : "Спечелих наградата за най-добър стендъп комик в България - Златния микрофон 2022 в град Бургас и решихме да го отпразнуваме в зала 1", споделя актьорът пред микрофона на радио София. "Ще представим най-добрите си неща дотук плюс 1-2 изненади за..

публикувано на 01.10.22 в 11:15

Енергията в Маймунарника

Закриване на летния сезон на Маймунарника с голям концерт с много БГ групи –  подробностите от Миро Михайлов: "Поне за нас сезонът 2022 бе доста успешен. Закриването е само с български групи, заради здравословни проблеми променихме само едната - вместо "Таралеща" ще бъдат "Черно фередже". Тази година почти всичко се получи, посещаемостта беше добра...

публикувано на 01.10.22 в 11:00