Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избрани проекти бяха подпомогнати с над 226 000 лв.

За "Шейново" ще бъде осигурена специализирана апаратура за недоносени деца
Снимка: БГНЕС
Над 226 000 лева бяха събрани по време на 9-ото издание на кампанията "Избери, за да помогнеш" на Райфайзен бенк.

БНР е сред медийните партньори на инициативата, която подпомага различни каузи в социалната сфера, здравеопазването и екологията.

Кампанията се проведе от ноември 2017 до януари 2018 г. и беше насочена към общо 22 проекта. Най-активно е подкрепена сферата на здравеопазването - с проекти, насочени към недоносени, деца с увреждания и сърдечно-съдови заболявания.

Най-много средства - близо 43 000 лева, са за проекта на АГ болница "Шейново" Нов старт за живот, благодарение на който ще бъде надградена специализирана апаратура за обдишване на недоносени деца. Средства ще има и за домашни грижи на новородени, както и за лечението на недоносените близначета Константин и Мария, родени в болницата в края на миналата година.

Над 26 600 лева бяха събрани за Проект за лечение на деца с множеството увреждания, а над 23 000 лева - за "Българската Коледа".

В социалната сфера подкрепа получи проект за грижа за възрастни хора на "Каритас". Ваня Клечерова от организацията обясни, че медицински сестри и социални работници от 8 центъра за домашни грижи в София и още 7 населени места се грижат за нуждаещите се в домовете им.

Средства получиха и проекти за обучение на деца с онкохематологични заболявания, за грижа за изоставени и деца в риск, както и проекта "Цветен ден" на Александровска болница.

Сред подпомогнатите каузи от кампанията "Избери, за да помогнеш" са и проекти срещу проявата на насилие сред деца, за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в Природен парк Витоша, проектът за изграждане на образователен център в Етнографския музей. Събрани са и над 4 хиляди лева за реставрация на стенописите на Захари Зограф в Троянския манастир.

Борислава Денева, началник отдел "Комуникации" в банката-организатор на кампанията, посочи, че за служителите на финансовата институция е удоволствие и голяма отговорност да подкрепят проекти от различни сфери - те се ангажират и припознават в тях, освен с лични дарения и с доброволчески инициативи.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворена е регистрацията за "Дигитални новатори в образованието"

От 26 до 30 май включително ще се извършва регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието", съобщиха от Министерството на образованието и науката. Регистрацията ще става чрез подаването на Формуляр за кандидатстване, достъпен на адреса  http://www.bait.bg;  на страниците на  https://devstyler.io/  и на  https://uchiteli.bg/. В конкурса..

публикувано на 26.05.20 в 18:24
В четвъртък СОС ще реши дали да удължи валидността на стикерите за платено паркиране

Стикерите за платено паркиране в столицата да важат два месеца повече

Срокът на валидност на издадените стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с два месеца. Това се предлага в доклад до Столичния общински съвет (СОС), който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на съвета на 28 май. Вносители са членове на комисията по транспорт. Предложението постъпи заради нефункционирането на синя и..

обновено на 26.05.20 в 18:13
И кандидат-студентските изпити няма да са такива, каквито ги познаваме

Студентите имат свое виждане и препоръки как да завърши академичната година

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) излезе с нови 15 препоръки относно приключването на академичната година и провеждането на изпитната сесия. Писмото с препоръките е изпратено до ресорните министри и ректорите на висшите учебни заведения, както и до студентските съвети в страната. Следихме извънредната..

публикувано на 26.05.20 в 17:44

Театър "Българска армия" очаква обратно почитателите си

След дългите месеци на раздяла със зрителите, Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия.  В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции. Дългоочакваната среща със зрителите в театралния салон стартира..

публикувано на 26.05.20 в 17:04

БСП поиска анализ за рентабилността на общинското предприятие „Чистота“

Столичният кмет да поиска от общинското предприятие „Чистота“ да изготви правен и финансов анализ за дейността си, който да покаже дали не е икономически изгодно почистването на града да се извършва само от него. Това поискаха с доклад от групата на БСП в Столичния общински съвет на заседание на комисията по околна среда. Предложението им не беше..

публикувано на 26.05.20 в 16:09
Тодор Чобанов

СОС ще гласува в четвъртък проектите за култура и образование

На заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, общинските съветници обсъдиха актуални и предстоящи дейности, свързани с подкрепа на столичните ученици.  Заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на София доц. Тодор Чобанов представи отчет за..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Детска книжка обяснява Covid-19

Пандемията от Covid-19 промени живота на всички. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или..

публикувано на 26.05.20 в 15:46