Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навлязохме във Великденските пости

Снимка: www.pravoslavieto.com

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април. 

Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки. Разрешените храни по време на постите са малко и са предимно растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии и кисели краставички.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

Петя Зунгорлиева разгозавя за ползите на поста върху здравето и позволените храни с консултанта Яна Данаилова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни в Трънско

Над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни откриха учени по време на Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН край град Трън, която се проведе от от 2 до 10 август тази година. Новите находки ще позволят на палеонтолозите да разкрият повече детайли за това как е изглеждал животинският свят в района преди..

публикувано на 19.08.24 в 19:11

Почистване в Национален парк "Рила" от 21-и до 25-и август

Сдружение „За Земята“ организират почистване на Национален парк „Рила“ от 21 до 25 август. Целта е да бъде почистен района около две хижи - „Чакър Войвода“ и „Мусала“, каза пред Радио София Екатерина Ангелова от Сдружение „За Земята“. Началото ще бъде дадено на 21 август, в 13.00 часа, на хижа „Чакър Войвода“. На следващия ден почистването ще..

публикувано на 19.08.24 в 17:35
Ваксина Imvanex, използвана за маймунска шарка.

Проф. Радостина Александрова: Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и болезнени лезии

На 14 август Световната здравна организация обяви маймунската шарка за извънредна ситуация от международно значение.От СЗО потвърдиха, че в Швеция е открит първи случай на заразяване с маймунска шарка, извън Африка. Вирусът е идентифициран през 1959 г. в Дания, каза пред Радио София проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална..

публикувано на 19.08.24 в 16:32

Иван Начев: Кандидатката за служебен премиер не беше подготвена

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство, заради оставането на вътрешния министър Калин Стоянов на поста. Пред Радио София политологът д-р Иван Начев коментира, че това е бил очакван резултат, в следствие на събитията през последната седмица. „Имаше неяснота по отношение на министър..

публикувано на 19.08.24 в 15:17

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 14:53

Четвърто издание на Парк Фест "Пейка"

На 24 август 2024 година на Пернишката крепост "Кракра" ще се проведе Четвъртият Парк Фест "Пейка", като обещава много забавления, награди, изненади и весели моменти. Ще има разнообразни активности, а вечерта ще завърши с мега концерт, в който ще участват някои от най-горещите имена на българската музикална сцена. Организатори на събитието са..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:50