Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малък коментар:

Ти спри!

Снимка: Мария Илиева

Вие вечер, когато се приберете от работа и си сипете чаша червено вино, за какво вдигате първата наздравица? На мен все по-често ми се случва да си казвам Жива съм, здрава съм, цяла съм! Но то това не е някаква своеобразна параноя, хипохондрия или модерна индийска мантра. Не. Това е следствие от сериала, в който играя всеки ден. Излъчва се рано сутрин и привечер и се нарича: „Пресечи цял пешеходната пътека“. 

Ето – днес, в 18.30 ч., когато автомобилите се движат толкова бавно, че бул. „Драган Цанков“ прилича на паркинг, та днес серията беше изключително интересна. Много напрегната. 

Колите се движат бавно. Мелодията е „Man With A Harmonica“. Жанрът е уестърн. Пешеходната пътека се е ширнала пред мен като дъното на Червено море, когато се разделило пред тоягата на Мойсей. И аз, като подгонена от фараонска колесница, бързо и устремно се спускам напред. Ама греда. Фараонът се оказа пред мен – с мощен черен джип, за който моретата и планините трудност не представляват, а пък аз тояга, за жалост, нямах. Честно казано, не знам от къде се взе. Когато тръгвах, се огледах и всички коли бяха спрели и изчакваха пешеходците. В следващия момент вече се гледахме очи в очи с фараона с черния джип и затъмнени стъкла. Той – отвътре и отвисоко, аз отвън – почти опряла колене в регистрационния му номер. И тогава последва фараонско чудо – господинът махна великодушно с ръка и ми даде разрешение да премина. Със здрави колянни капачки и нездрава психика понечих да осъществя действие две, но тогава дама в малка бяла кола реши да допринесе още малко съспенс към моя скромен сериал и профуча победоносно усмихната край мен. На следващата кола, някак по ирония на съдбата, имаше надпис „...за нашите деца“ и тя чинно спря.

Аз се прибрах. Жива, здрава и цяла. Напълних чашата си, вдигнах наздравица. И се опитах да не мисля за майките, сестрите и бащите, които не вдигат наздравици, а само мълчаливо отсипват малко вино някъде встрани.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10