Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък коментар:

Ти спри!

Снимка: Мария Илиева

Вие вечер, когато се приберете от работа и си сипете чаша червено вино, за какво вдигате първата наздравица? На мен все по-често ми се случва да си казвам Жива съм, здрава съм, цяла съм! Но то това не е някаква своеобразна параноя, хипохондрия или модерна индийска мантра. Не. Това е следствие от сериала, в който играя всеки ден. Излъчва се рано сутрин и привечер и се нарича: „Пресечи цял пешеходната пътека“. 

Ето – днес, в 18.30 ч., когато автомобилите се движат толкова бавно, че бул. „Драган Цанков“ прилича на паркинг, та днес серията беше изключително интересна. Много напрегната. 

Колите се движат бавно. Мелодията е „Man With A Harmonica“. Жанрът е уестърн. Пешеходната пътека се е ширнала пред мен като дъното на Червено море, когато се разделило пред тоягата на Мойсей. И аз, като подгонена от фараонска колесница, бързо и устремно се спускам напред. Ама греда. Фараонът се оказа пред мен – с мощен черен джип, за който моретата и планините трудност не представляват, а пък аз тояга, за жалост, нямах. Честно казано, не знам от къде се взе. Когато тръгвах, се огледах и всички коли бяха спрели и изчакваха пешеходците. В следващия момент вече се гледахме очи в очи с фараона с черния джип и затъмнени стъкла. Той – отвътре и отвисоко, аз отвън – почти опряла колене в регистрационния му номер. И тогава последва фараонско чудо – господинът махна великодушно с ръка и ми даде разрешение да премина. Със здрави колянни капачки и нездрава психика понечих да осъществя действие две, но тогава дама в малка бяла кола реши да допринесе още малко съспенс към моя скромен сериал и профуча победоносно усмихната край мен. На следващата кола, някак по ирония на съдбата, имаше надпис „...за нашите деца“ и тя чинно спря.

Аз се прибрах. Жива, здрава и цяла. Напълних чашата си, вдигнах наздравица. И се опитах да не мисля за майките, сестрите и бащите, които не вдигат наздравици, а само мълчаливо отсипват малко вино някъде встрани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09