Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тоска” от Метрополитън със Соня Йончева

Соня Йончева и Желко Лучич в сцена от операта.
Снимка: metopera.org/Ken Howard

На 27-и януари беше първата пряка прожекция за 2018 г. от Метрополитън опера в Ню Йорк – на операта „Тоска” от Пучини с участието на българската оперна дива Соня Йончева. На 31-и януари спектакълът беше излъчен повторно на запис. Очаквахме го с огромен интерес. Всички 400 места в салона на Синема Сити и за двете вечери бяха отдавна продадени. И всички в публиката – и най-големите почитатели на Соня Йончева /като мен/, и скептиците бяхме завладени! Чуйте в звуковия файл рецензията на редакторката на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” Красимира Йорданова.

За българската публика беше особено голямо удоволствие да слуша бурните аплодисменти на зрителите в залата на Метрополитън в Ню Йорк – най-продължителни за нашата Соня Йончева след арията Vissi d'arte! А също така и да чуем интервюто с нея в антракта.

Аз съм очарована от музиката на Пучини, от героинята и винаги съм си мислела, че Тоска е млада, смела и страстна. Тя обича Каварадоси и затова е толкова ревнива. И отстоява своята любов до самия финал. Точно затова исках да я изпея! Винаги ме е вълнувала и разбира се, когато получих предложението от Метрополитън, аз мобилизирах всичките си сили. Нося музикалния дух на своето поколение и чувствам огромната отговорност да кажа нова дума в интерпретацията на този образ, ако мога! С режисьора Дейвид МакВикър се фокусирахме върху това да представим Тоска като много млада жена, смела и страстна, която винаги защитава своя свят. А не както обикновено тя се представя като арогантна и егоистична. Аз не съм съгласна с това и наистина бях много щастлива, че с Дейвид сме на една вълна, сподели Соня Йончева. Получи признанието на водещата, че е изключително смела, осъществявайки няколко дебюта на най-важните сопранови роли на сцената на Метрополитън – като Мими в „Бохеми“, като Дездемона в Отело. На въпроса как го постига, Соня отговори: Не се замислям много за това! Това, което мисля и чувствам, е, че обичам Метрополитън, обичам публиката, тази сцена е невероятна, залата има перфектната акустика за мен и за опера! Харесвам екипа около мен, работим толкова добре заедно! Едновременно е забавно и сериозно, като едно семейство сме! Затова съм тук!

През сезон 2017/2018 г. ще гледаме още две преки прожекции от Метрополитън с голямата българска оперна звезда Соня Йончева – „Бохеми” на 24-и и 28-и февруари и Луиза Милер на 14-и април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.