Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2017 година са неутрализирани 109 организирани престъпни групи

Валентин Радев: Задържаните за взривения банкомат нямат връзка с другите групи

Ръководителят на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков няма да бъде уволнен

| обновено на 02.03.18 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Задържаните петима души за взривения банкомат в София нямат връзка с другите групи, заподозрени за подобни престъпления, съобщи пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев.  Министерството все още търси откраднатите пари:

"Аз разпитах дали са същите, които декември мисля, че беше последният банкомат. Нямат връзка с другите групи. Може би са правили един опит преди това. Добре беше, че са малко преследвани и не е станало никаква беля по преследването, защото знаете, може да се случи с граждани, може да се случи и с някой от служителите. Хванати са. По тях даже има пръски от вземането на банкнотите. Търсим парите, защото още не знаем колко са точно парите".
Ръководителят на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков няма да бъде уволнен, а ще му бъде наложено наказание с неповишаване в следващо звание. Това обяви Валентин Радев. Решението на министерството идва след проверка в отряда по повод сигнал на служителите за своеволия и упражнявани репресии. Днес писмо с подобна информация беше изпратено от майката на убития в Лясковец командос Емил Шарков. 
Пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни:
"Има нарушения административни. Той ще бъде наказан от мен, Гайков, с неповишаване. Предполагам, че това ще остане. Взел съм мнението на професионалното ръководство. И политическото ръководство, и лично аз си имам мнение по въпроса. Гайков си остава там. Сега ще направим може би някакво преструктуриране. Там не може да има такива взаимоотношения, каквито са съществували".
През 2017 година у нас са неутрализирани 109 организирани престъпни групи, като най-малък е делът на тези, които са се занимавали с корупция и пране на пари, обяви Радев от трибуната на НС. Една трета от разбитите банди са се занимавали с наркоразпространение. Другите най-разпространени престъпни групи са:
"Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система са втората група - 22 процента. На трето място - контратероризъм - 20,2 процента, установени или неутрализирани от Главната дирекция и Териториалния сектор в Сливен. На следващо място, четвърто, трансгранична организирана престъпност - 19,3 процента. И на последно, пето - корупция и изпиране на пари. Те са най-малко - 5,5 процента".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Петима са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат в София

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци. Полицията проверява дали задържаните са свързани с други подобни случаи...

обновено на 02.03.18 в 11:58