Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сделката за ЧЕЗ и нейната обществена цена

Снимка: Архив

"Проблемът с напускането на ЧЕЗ е този, който е ключов за бизнеса в България - липсата на държава, на предсказуемост, на ясни правила, на правна сигурност и все по-големи и оправдани съмнения, че когато се случи една такава сделка, то непременно някой от управлението, или ако не - самият връх е заинтересован от нея, стои "зад гърба ѝ". Всъщност затова се получи целият този скандал - той е съвсем закономерен от това, което представлява нашата държава." Това коментира пред "Хоризонт" журналистът от списание "Економист" Веселин Стойнев:

"Големият проблем е в завръзката, не в развръзката – защо изобщо ЧЕЗ напуска. ЧЕЗ иска отдавна да напусне, защото в Б няма сигурна правна среда, а сключеното като договор се променя постоянно. Да, печалбата на ЧЕЗ по договор е голяма, но както казват икономистите, на малките пазари – печалбата е голяма. ЧЕЗ напуска, преди това напусна ЕОН. Проблемът е защо в България няма стратегически инвеститори. Като няма такива, ще се появяват такива като "Инерком", като Гинка Върбакова (която беше некоректно осмивана за името си, включително от лидера на БСП). Проблемът е защо в България няма крупни инвеститори, а тези, които са дошли тук – напускат. И вторият проблем е защо държавата в лицето на всичките ѝ контролни органи и спецслужби не защитава националния интерес."

Става доста сложно, защото сделката е вече политически въпрос, изтъкна още журналистът, според когото реакцията и на управляващите, и на опозицията е хаотична и паническа. Сега голямата цел е да не падне правителството и то няма да падне, прогнозира Стойнев:

"Въпросът може да се окаже фатален за правителството, само ако излязат някакви уличаващи записи, неща, които да уличават лично премиера в някакво съучастие в подготовката на тази сделка. И той неслучайно този път е толкова нервен, защото не контролира ситуацията. Въпросът е "Оставаме на власт или правим каквото ще да е с тази сделка, само тя да приключи". Това е дилемата в момента пред Борисов. И на българския данъкоплатец ще му излезе доста скъпо това." 

"В момента сме в хипотезата на ненормалната реакция. Хората са с ясното съзнание, че с тях се подиграват, че този, който управлява страната, си прави каквото си иска. Нормалната реакция би била всички да са на улицата.", гласи прочитът на политическия пиар експерт Арман Бабикян

"Нито един сериозен инвеститор или компания в енергетиката не биха били склонни да влязат тук, за да бъдат подопечни със своята собственост на волунтаристичните решения на държавната власт, нито биха били склонни да прокарват своите икономически отношения през рушвет. Именно затова такива компании не стъпват у нас. Напротив - тръгват си." 

"Изведнъж заговорът срещу персоната на Борисов се оказа по-важен от интересите на три милиона души и в този смисъл липсата на обществена реакция в момента е най-ненормалното нещо, което се случва", смята Бабикян. По думите му, никой не е разбрал защо Теменужка Петкова си е подала оставката, която оставка сега изведнъж се оказва забавена и никой не говори за моралните причини за нея. 

Двете гледни точки може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.