Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бодо Вебер: Позицията на Германия ще е от ключово значение за уреждането на конфликта между Сърбия и Косово

Позицията на Германия ще е от ключово значение за скорошното уреждане на конфликта между Сърбия и Косово и приобщаването на Сърбия към ЕС, заяви за предаването „Събота 150“ анализаторът Бодо Вебер от базирания в Берлин „Съвет по политика за демократизация“ (Democratization Policy Council).

„Решителните стъпки, очаквани през тази година, ще зависят на първо място от силната позиция на Европейския съюз и някои ключови играчи начело с Германия“, каза анализаторът и продължи: „За съжаление ЕС остави твърде много свобода и на двете страни да отлагат до безкрай прилагането на постигнатите договорености. Мисля, че всички осъзнаха, че това 5-годишно отлагане не може да продължава повече“.

Според Вебер Берлин няма да допусне териториални промени като част от бъдещ компромис между Белград и Прищина.

„Западът вложи много енергия, за да пресече идеята за прокарване на граници на етнически принцип. Тази идея определено ще отвори кутията на Пандора за целия регион. Доколкото знам и германското, и останалите правителства от Европейския съюз са заявили ясно на Белград и Прищина, че това е абсолютна червена линия, която не бива да бъде престъпвана“.

Анализаторът направи оценките си, ден преди да бъдат огласени резултатите от вота на членовете на Германската социалдемократическа партия за коалиционното споразумение с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Бодо Вебер е сигурен, че евентуално споразумение между Сърбия и Косово няма да предизвика размирици в населените предимно със сърби територии на север от Ибар:

„Видяхме как бе приложено Априлското споразумение от 2013-а - а то бе фактическо признаване на косовската държава и включваше интегриране на сръбските държавни структури, съдилища, полиция и общински власти в косовските институции. Колкото и трудно да бе прилагането на това споразумение, то показа ясно, че Белград доминира над политическия живот на сърбите в Северно Косово. Те няма да въстанат, ако Белград договори всеобхватно споразумение с Прищина“.

Цялото интервю с Бодо Вебер можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.