Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018-а е 70-ата година на Националната галерия

Програмата във филиалите е съобразена с юбилея

Снимка: БГНЕС
2018 е юбилейна за Националната галерия, която чества своята 70-годишнина. По думите на директора Слава Иванова "Програмата е интензивна и много наситена, насочена към публиката, защото галерията без своята публика няма как да съществува. З8 изложби във всички филиали, от всички раздели, с различни партньори - посолства и културни институти, е внушителна цифра."

Два от проектите в програмата са пряко свързани с юбилея. Единият от тях е изложбата наречена "Европейски диалози". Тя ще бъде открита на 26 април и има амбицията да представи най-важното от над 50-те експозиции в големите европейски центрове през 70-годишната история на галерията.

Другият проект е свързан със създаването на постоянна експозиция, както и с възстановяването на Червеният салон в Двореца (наричан сега Малкият бял салон) - приемната, където са посрещани избрани гости. Ще бъдат показани и произведенията от салона, които сега са в колекцията на галерията. Възстановката ще включва - освен възпроизвеждане на визията - и разкази за случвалото се в Червения салон. Той ще бъде открит през юли и ще е на разположение на посетителите две години.

По повод годишнината Националната галерия има нов сайт, подготвян три години, в който са представени изложбите, колекциите и цялостната й дейност. Заснето е и специално 3-минутно филмче, в което са представени всички филиали на галерията. 

Чуйте още по темата от директора Слава Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Война и наказание" от Михаил Зигар - за да променим бъдещето, първо трябва да разберем миналото

Книгата „Война и наказание“ от Михаил Зигар вече е на българския книжен пазар. Тя е анализ на войната на Русия срещу Украйна и изследва както съвременните събития, така и историческите предпоставки за тях. Михаил Зигар е един от най-разпознаваемите руски журналисти, каза пред Радио София редакторът на изданието Красимир Лозанов. „Той е..

публикувано на 31.05.24 в 12:55
Александър Михайлов, Марта Тодорова и Илко Градев

Групите "Таралеща и "Патърдия" готвят забавно шоу с концерт и изненади

За трети пореден път група "Таралеща" ще събере малки и големи деца в една празнична вечер , изпълнена с много изненади, музика, премиера на нова песен и безброй усмивки. Очакват ви шарени балони с хелий, детски татуси, етно-джаз, балканско реге, ска и много лятно настроение в един концерт за децата от всички възрасти. Събитието на 1 юни ще..

публикувано на 31.05.24 в 12:06

Образование и участие в кампании са правилния път за справяне със замърсяването на Витоша

Апетити за строителство, качване в планината с автомобили, множество изхвърлени боклуци - това са част от последиците, когато хора, без отношение към опазването на природата, посещават Природния парк Витоша. В планината няма организирано сметосъбиране и посетителите трябва да носят със себе си торбички, в които да събират отпадъците си, които..

публикувано на 31.05.24 в 09:13

Температурите тръгват нагоре, в София днес ще е около 25°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, на места в северозападната половина от страната и купесто-дъждовна, съобщиха от НИМХ. Там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен югозападен вятър. С него дневните температури още ще се повишат..

публикувано на 31.05.24 в 07:35

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19