Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии отново протестират срещу мръсния въздух

| обновено на 17.03.18 в 12:19
Бургазлии отново протестират заради мръсния въздух
Снимка: Радио Бургас

Близо 50 души, протестиращи срещу мръсния въздух в Бургас, се събраха в 12 ч. на площада пред сградата на община Бургас с настояване институциите да установят кой е източникът на замърсяване и да решат проблема.
Плакати "Здравето е избор. Имаме право на него", "Бургас има право да диша" и рисунки с пушещи комини на заводи издигнаха протестиращите. Сред тях имаше и много майки с деца, които твърдят, че заради замърсения въздух те страдат от различни алергии. Повечето протестиращи са убедени, че основните източници на неприятни миризми са двата завода "Кроношпан" и "Лукойл".
За хората е необяснимо как след постъпили десетки сигнали в Регионалната екоинспекция, оттам не могат да установят откъде идват задушливите мирими. "Всички признават, че има проблем, но никой не може да го отстрани", казват хората. Протестиращите настояват и за оставката на директора на Регионалната екоинспекция в Бургас инж. Тонка Атанасова, защото институцията не работи пълноценно. 
Протестът е организиран от граждани и екологични организации. Повод за него е поредният случай от преди седмица, при който десетки бургазлии сигнализираха за неприятни миризми на открития телефон в Регионалната екоинспекция и в общината. Това е вторият протест срещу неприятните миризми, които се усещат в Бургас, от началото на годината. Организаторите от Екологична мрежа се поканили да присъстват на него представители на дирекция „Екология“в общината, както и ръководството на Регионалната екоинспекция, каза Стоян Грозев - председател на сдружението
Тази седмица на среща между кмета на града Димитър Николов, ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите, представители на двете предприятия-Кроношпан и Лукойл, които се сочат за основни замърсители на въздуха и протестиращите, за пореден път стана ясно, че институциите не могат да установят кой е източникът на обгазяването на града. От дървообработващото предприятие „Кроношпан“ поеха ангажимент да закупят станция за денонощен мониторинг на нивата на финни прахови частици. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.