Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания излизат на протест

Снимка: БГНЕС
Около 6000 българи с увреждания от цялата страна се очаква да се съберат на национален протест пред Министерския съвет и Президенството утре, с искане за модерна и справедлива реформа и достъпна среда. Протестът е организиран от национално представените организации на и за хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа". Недоволството е срещу публикуваните за обществено обсъждане промени в правилата за изготвяне на медицинската експертиза. Те искат яснота за това, какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност. 

41 на сто от хората с увреждания разчитат като доход само на инвалидни пенсии, показва проучване на КТ "Подкрепа", направено сред над триста членове на национално представителните организации. Всеки четвърти човек с увреждане живее с доходи до 200 лева, а 83,5 на сто от всички са с доходи под линията на бедност от 321 лева на месец, посочи експертът от синдиката Ваня Григорова.

Според предвижданите промени, само едно водещо заболяване ще бъде включено в решението на медицинската експертиза, посочи председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

Според Долапчиев, въвеждането на оценка на работоспособността ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.

Хората с увреждания настояват да има комплексна комисия, която да дава оценка на увреждането, нуждата от социална подкрепа, за да се избегне обикалянето по институции.

От организациите остро възразиха срещу твърденията, че инвалидните пенсии са около милион. Долапчиев посочи, че според статистиката на НОИ са около 515-517 хиляди. Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че с промените се посяга на хората, които не могат да се защитят, а не се действа срещу т. нар. фалшивите инвалидни пенсии.

Ваня Григорова от синдиката видя в готвените промените залог за оцеляването на управляващата коалиция. 

Националният протест ще бъде на 11 април от 11.00 часа пред Министерски съвет и Президентството.

***
След изявленията на организациите на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков коментира, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не да се отнемат придобити права, включително и правото на пенсия.

Това означава, че лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от нея, каза Петков.

Според социалния министър твърдението, че на проведеното през февруари съвместно заседание на здравната и социалната комисия за първи път е било заявено, че реформата предвижда кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани, е некоректно.

Според министъра, вместо да има конструктивна дискусия по Концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността, национално представителните организации са предпочели да връчат протестна нота.

Според него в исканията се поставят важни въпроси, част от които са свързани с цялостната политика за подкрепа на хората с увреждания, но отговорите на които не са предмет на Концепцията. Безспорно е обаче, че в рамките на комплексния подход при разработване на планираната реформа, тези въпроси следва да бъдат обсъдени и намерени правилните решения, които да подобрят условията на живот на хората с увреждания, заявява Бисер Петков.

Петков призовава към споделена отговорност и очаква, националното представителство да влезе в конструктивен диалог - министърът очаква  предложенията на организациите за модела за експертиза на работоспособността.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57