Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на цигуларя Емил Камиларов

Емил Камиларов
Снимка: Красимир Свраков

Само преди шест месеца в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязахме 10 години, откакто напусна този свят именитият български  цигулар Емил Камиларов, но не можем да подминем и рожденната му дата -15  април. Той можеше да навърши 90 години.

Златният фонд на БНР съхранява изказване на проф. Емил Камиларов от  31 юли 1973 година, в което прочутият български цигулар разказва  за най-важните моменти от своята биграфия. Чуйте в звуковия файл.

В края на 70-те години  е отнето правото на цигуларите Емил Камиларов и Дина Шнайдерман да свирят у нас, също и да преподават. Обвиняват ги в какви ли не престъпления. Двамата напускат България и се преселват в Швейция. 30 години там и в цяла Европа те развиват блестяща концертна дейност като цигулково дуо “Дешка“. Камиларов преподава  в музикалните академии в Гьотеборг и Упсала, в Стокхолм, във Финландия, а заедно със съпругата си организира  музикалния фестивал в Упсала, в които има курсове за диригенти, струнни инструменти и камерно музициране. За активната си дейност в областта на музикалната култура на Швеция  те са носители на много престижни награди и са почетни граждани на областта Упланд.

ОТ 90-те години до смъртта си Камиларов и Шайдерман започнаха да се завръщат в България и  да изнасят концерти, но дали преглътнаха обидата, която им бе нанесена?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.