Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагменти за парите: Епизод четири „Парите без звук – следващото поколение“

БНР Новини
Колаж: Теодор Иванов

Те са: „Социален феномен, универсалната абстрактна медия, която събира и разделя хората, информация за обещания, онова, което ти пречи да видиш истинския свят, те искат да бъдат похарчени, искат да видят свят…“

Това „те“ стои в центъра на питането: „Какво са парите?“ А питаме, защото „те“ парите, придобиват различни лица всеки път, когато дори помислим за тях. „Те“ са и нужда, и цел, и доверие, и стремеж, и контрол, и власт – не само през езика. Парите се променят според говорещите за тях, а симпатиите и антипатиите се редуват и повлияват заключенията. Но триумфалното шествие на парите не спира и за миг.

Цикълът „Фрагменти за парите“ включва пет епизода, всеки от които търси различен поглед към употребите и мястото на парите в човешките взаимоотношения, в икономиката, в етиката, във философията и в изкуството. Във всеки епизод изграждаме представата за парите, като не пестим личното ни схващане за тях. И докато в епизод едно започваме разказа с простичкия въпрос какво са парите, следващите епизоди ще ни водят към все по-дълбокото потапяне на „те“ – „тях“ в света на „ние“ – „нас“, за да достигнем до бъдещето на парите и възможността за тяхното заличаване във вида, в който ги познаваме и използваме днес. Всеки от епизодите има своя ценност, но последният ще ви разкрие говорещите за парите в друга светлина – не експертната, а личната, в него са събрани любимите истории за пари на всеки от събеседниците ни и богатството в нетрадиционния му смисъл е наистина безценно.

В епизод четири: „Парите без звук – следващото поколение“ доц. Григор Сарийски, икономист към Институт за икономически изследвания (БАН); доц. Борис Грозданов, изследовател в към Институт за изследване на обществата (БАН) и Европейския Университет, преподавател по философия в Софийския университет, Никола Баненкин, програмист и ас. Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози към СУ „Св. Климент Охридски“, говорим с исторически факти, представяме икономически и философски теории, разказваме истории и търсим отговор на въпроса какво са парите за обществата през вековете и днес. Но не само. В този епизод поглеждаме от настоящето към бъдещето на парите и обсъждаме пари ли са криптовалутите, до колко са зависими от доверието и как се формира то към тях. Ще изчезнат ли парите? Слушайте в епизода.
Благодарим на ас. Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози, за търпението и специалното отношение към този проект.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.