Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасни клони са надвиснали над жителите на кв. "Левски"

Тази седмица с екипа на предаването „Вашият глас“ се свърза нашият слушател Стефан Иванов, който ни сигнализира, че в квартал "Левски" клоните на дърветата не са подкастряни отдавна, като много от тях са се оплели в жиците на електропреносната мрежа и създават реална опасност за инцидент.

Оказва се, че за да ни обърнат внимание от общината, когато имаме проблеми с опасни клони или дървета, е необходимо да подадем заявление - писмено или по телефона, в районната администрация.

След получаване на сигнала служители на районната администрация извършват оглед на растителността. По преценка на специалистите, ако се налага кастрене, се изготвя експертно становище, което се изпраща до Дирекция „Зелена система“ за искане на разрешение. След получаване на това разрешение и при изготвен манипулационен план, работата се възлага на фирма изпълнител. Това обясни за Радио София Хризантема Тошева, главен експерт „Екология и озеленяване“ в отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“ в район „Подуяне“.

Процедурата е дълга, но според Хризантема Тошев специалистите от отдел „Екология“ правят регулярни проверки.

Нашият слушател се оплака обаче, че при сигнал от общината реагират изключително бавно и така у жителите на кв. "Левски" се поражда въпросът: „Какво ще стане, ако сам се справя с проблема, вместо да чакам някой друг да ми свърши работата?“

Но общинарите не са съгласни с това и има глоби. Ако обаче сме внимателни с дърветата и не ги унищожаване, ще ни разрешат да им свършим работата и да подкастрим по-ниските клони, каза Хризантема Тошева.

Глоба бихме могли да получим и ако не подадем молба до районния кмет, когато сме решили да се разпореждаме с дърветата, които сами сме посадили в дворовете си, така че трябва добре да сме запознати с общинските наредби, преди да предприемем санитарна сеч.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и нa телефон: 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите Вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентите не губят надежда за бригадите в САЩ

Хиляди студенти в края на май т.г. трябва(ше) да заминат за бригада в САЩ. За много от тях това не е приключение, а е единственият начин да си осигурят средства за университетските такси. На един от последните брифинги ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обаче попари..

публикувано на 31.03.20 в 15:47

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

публикувано на 31.03.20 в 15:28

Изплащат пенсиите от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април..

обновено на 31.03.20 в 15:08

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в..

публикувано на 31.03.20 в 14:31

Виртуален пътеводител ни разхожда из “Кварталът на писателите”

Разходете се из стара София с дигиталния пътеводител “Кварталът на писателите” , който екскурзоводът Виктор Топалов - създателят на проекта “Бохемска София” и автор на туристическите обиколки на София “Кварталът на писателите”, предлага на пазара, като средство да разсеем скуката по време на самоизолация. Разходката е в триъгълника между бул...

публикувано на 31.03.20 в 14:14

Социалната близост ще бъде възстановена, както преди 100 години

Чувството за безпокойство, малко или много, съпътства ежедневието ни в последните седмици. Ходенето до магазина се превръща в предизвикателство, през което трябва да преминем бързо и с минимален контакт с външни хора. Витае невидимата сянка на вируса.  Ситуацията, която преживяваме, е крайно необичайна. Преди да свикнем с нея, ние започваме да..

публикувано на 31.03.20 в 12:30

Семейство Макариеви говорят за кино

Актрисата Луиза Григорова-Макариев и съпругът ѝ режисьорът Мартин Макариев създадоха свой канал в YouTube , в който говорят за изкуство, но най-вече за общата им голяма страст - киното. Двамата не просто препоръчват какво да гледаме или да четем, а отварят интересни дискусии, в които очакват да се включат още хора и да разгърнат темите до пълния..

публикувано на 31.03.20 в 12:28