Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за ползване на земеделските земи

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за ползване на земеделските земи. Народното събрание ще обсъди на първо четене и промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се транспонира Европейска директива, с която пенсионноосигурителните дружества и работодателите се задължават да предоставят точна информация в писмена форма, в приемливи срокове, за условията за придобиване на допълнителни пенсионни права и размера на полагащите се средства на наследниците на починало осигурено лице или пенсионер във фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Измененията предвиждат още работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен професионален пенсионен фонд, да започнат да осигуряват по същия начин и новопостъпили работници или служители до шест месеца, след като са ги наели.

С промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с вносители ГЕРБ и "Обединени патриоти", се цели да се защитят собствениците и ползвателите на земеделски земи, чиито права са били засегнати чрез сключването на договори за наем на чужди имоти.

С промените се разширява обхватът на нотариалната проверка при заверяване на подписите на страните по договор за наем или аренда на земеделска земя, като при вписване на договора ще се представя и скица на имота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.