Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкарват в ред рекламния хаос в София

Целта е по-подреден и по-уютен град

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ обърнахме внимание на новата наредба за външната реклама, която предстои да бъде разгледана от Столичния общински съвет. Промените в нея са много, а целта е да се сложи ред относно визията на София. Естествено е тази наредба да предизвика различни мнения, тъй като ще бъдат засегнати различни интереси.

Потърсихме главния архитект на София с подробности за самата наредба. Разговаряхме и с Ангел Станчев - председател на Българската асоциация за външна реклама, от където пък приветстват новата наредба.

Свързахме се и с Байко Байков, за да разберем защо Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е категорично против наредбата да бъде приета.

Арх. Здравко Здравков обясни, че наредбата предизвиква сериозен дебат, но крайната цел е да бъде намалена визуалната комуникация, която включва много рекламни елементи в града. "Работи се в няколко посоки, едната от които включва увеличаване на разстоянието между отделните рекламни елементи. На отделни градски булеварди разстоянието ще се увеличи от 50 на 100 метра, на главните почти тройно. Целта е намаляване на визуалния шум и регламентиране на новопоявилите се LED дисплеи в града, които заменят стационарните билборди", каза арх. Здравков.

Новата наредба предвижда изцяло забрана на рекламата в първа зона. Зона 1 е ограничена в територията бул. "Цар Освободител", ул. "19 февруари", ул. "Московска", ул. "Малко Търново", бул. "Княз Дондуков", площадни пространства, включително тяхната рамка. Това са площадите "Независимост", "Атанас Буров", "Народно събрание", "Александър Батенберг" и пл. "Паметник Васил Левски", както и бул. "Цар Освободител" в участъка от пл. "Народно събрание" до бул. "Васил Левски".

От Българската асоциация за външна реклама са категорични, че наредбата трябва да бъде приета.

"Ние се отнасяме положително към всичко, което се прави в момента, защото трябва да има някакъв ред в града. Имаме дребни забележки, но сме категорични, че тази наредба трябва да се приеме в този ѝ вид. Има доста добри неща, които ще изиграят добра регулация за пазара за външна реклама. Наложително е да се приеме и мисля, че е добре за града. Не мисля, че бизнесът ще бъде ощетен от новата наредба", каза пред Радио София Ангел Станчев - председател на Асоциацията.

Търговците и рекламодателите обаче изразяват доста негативни позиции относно наредбата.

"Нашата асоциация излезе с писмено становище веднага, след като се запознахме с предложението и ние сме против подобна регулация. Това ще ощети нашите клиенти и туроператори като цяло, защото търговските обекти изпълняват търговска функция и витрините като елементи от тази търговска дейност са натоварени с това, да идентифицират самия търговец и продуктите, които той предлага", каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.

Сред изразилите негативни становища са и Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и Асоциацията на застрахователните брокери. Освен това, живеещите в идеалния център столичани също изпитват недоволство, защото няма да могат да отдават фасадите, покривите или калканите на сградите за рекламни цели.

Главният архитект обаче е категоричен, че няма да бъдат допускани сериозни промени в текстовете и ще се търси баланс. Той обаче е категоричен, че София повече не може да прилича на битпазар.

Ако и вие имате конкретен случай, свързан с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg или на телефон 02/ 9336 200. Не забраявйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48