Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: До седем години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена

| обновено на 07.06.18 в 14:53
Снимка: БГНЕС

До 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя добави, че с днешното решение на парламента може да се търси стратегически инвеститор за изграждане на централата. 

"Мораториум върху проекта "Белене" няма и никога не е имало такъв мораториум. Това решение, което Народното събрание е взело 2012 година, е решение, което е подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, на практика това е новата воля на българския парламент. След това решение ръцете на правителството са развързани. Колегите от "Росатом" винаги са заявявали, че те ще участват, ако българската държава вземе подобно решение – било като изпълнител, било като подизпълнител".

Петкова каза още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

"Субективни критерии, които да дадат възможност за избор наистина на най-добрата оферта за България в тази ситуация. Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. На този етап не сме оторизирани да даваме подобна информация. Скоро ще стане ясно".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Парламентът подкрепи предложения от ГЕРБ рестарт на АЕЦ "Белене"

До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за АЕЦ "Белене" и да преговаря с него. Този мандат дадоха народните представители на правителството, след като подкрепиха предложението на ГЕРБ за рестарт на втората атомна централа...

обновено на 07.06.18 в 13:11

Строежът на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции носи голям инвестиционен риск, смята Тим Йео

АЕЦ „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям. Това каза Тим Йео , председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената..

обновено на 07.06.18 в 16:19

Руслан Стефанов: Държавата все още не може да управлява проекти като АЕЦ "Белене"

Българската държава все още не е стигнала до този момент, в който може да управлява проекти с такава сложност. Това заяви в предаването "Нещо повече" Руслан Стефанов – директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията,..

публикувано на 07.06.18 в 16:43