Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът подкрепи предложения от ГЕРБ рестарт на АЕЦ "Белене"

До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за втора атомна централа

| обновено на 07.06.18 в 13:11
Снимка: БНР

До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за АЕЦ "Белене" и да преговаря с него. Този мандат дадоха народните представители на правителството, след като подкрепиха предложението на ГЕРБ за рестарт на втората атомна централа.

Против гласуваха само от ДПС. Мнозинството обаче не подкрепи искането на БСП за падане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене". 

Депутатите подкрепиха реализацията на енергийния проект на пазарен принцип и без държавни гаранции чрез отделяне на активите и пасивите за втората атомна централа в отделно проектно дружество. При тези условия се препоръчва на кабинета след октомври да предприеме действия за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене".

И в двете решения – и на ГЕРБ, и на БСП, е заложена възможността на пазарен принцип да се докаже, че проектът е жизнен. Затова и БСП подкрепи решението на ГЕРБ в името на политическия консенсус, уточни социалистът Таско Ерменков.

„Въпреки че според нас той е доста по-ограничен, но пък за сметка на това е първата крачка от 2012 година в правилната посока“.

Според заместник-председателя на "БСП за България" Жельо Бойчев обаче липсата на отмяна на мораториума връзва ръцете на правителството в преговорния процес.

„Решението на ГЕРБ аз го чета само по един начин – като липса на доверие към вас, към българското правителство, което трябва да проведе тези преговори и след това да представи вариантите за реализация. И тогава ще преценяваме кое е изгодно и кое не е изгодно за държавата, но да ви дадат мандат да водите преговори, да ви вържат ръцете… всичко друго, но това за мене е бламиране, а да не се отмени решението на парламента март месец 2012 година – е лицемерие, колеги от ГЕРБ“.

Коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ напълно опровергаха твърденията на левицата.

Александър Ненков от ГЕРБ опроверга твърденията на левицата, но и призна, че подходът на управляващите е предпазлив, но с него се дават ясни граници за преговори.

„И вярваме, че ако бъдещите инвеститори наистина имат сериозно желание и виждат сериозен потенциал –  икономически и финансов, в този проект, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, без да твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта. Нищо не рестартираме. Даваме просто мандат за следващите пет месеца да се направят евентуално проучвания какъв би бил истинският инвеститорски интерес“.

„Ние подкрепяме министъра и подкрепяме правителството да намери решение, така че да реализира платеното вече оборудване с дълъг цикъл на производство. Ние ще застанем зад правителството, но в никакъв случай няма да се съгласим да изграждаме „Белене“ независимо от всичко, независимо на каква цена, това няма как да стане“, това каза Валентин Николов.

Енергийният министър Теменужка Петкова приветства постигнатия консенсус:

"Отразява в най-пълна степен интересите на нашата страна и на българските граждани".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Влизането в дневния ред на мораториума върху АЕЦ

Коя институция трябва да се произнесе по мораториума за АЕЦ "Белене"

„Решението на Народното събрание от март 2012 г. потвърждава решението на Министерския съвет за спиране на проекта „Белене“, а Законът за енергетиката и Законът за безопасното използване на ядрена енергия посочват като единствен инициатор за..

публикувано на 07.06.18 в 08:05

Теменужка Петкова: До седем години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена

До 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  Тя добави, че с днешното решение на парламента може да се търси стратегически инвеститор за изграждане на..

обновено на 07.06.18 в 14:53

Строежът на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции носи голям инвестиционен риск, смята Тим Йео

АЕЦ „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям. Това каза Тим Йео , председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената..

обновено на 07.06.18 в 16:19