Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страсбург – европарламент и къпини

Страсбург е един уникален град в много отношения. През вековете непрестанно си е бил „присвояван“ ту от немци, ту от французи. Днес  той е шестият по население град във Франция и само Рейн го дели от Германия. Именно тук се намира (може би) единственият в света международен трамвай. Качваш се в Страсбург и слизаш в Кел, пазаруваш, хапваш и обратно. Трамваите са ключов за Страсбург елемент – тук е една от най-добре разработените трамвайни мрежи в света, като почти всички трамваи са зелени, тоест релсите са сред тревни ивици (свежо зелени, за разлика от нашия малък подобен софийски експеримент). Страсбург е главният град на Елзас – една от най-богатите области във Франция. Целият исторически център е под егидата на ЮНЕСКО като световно културно наследство. И определено има защо. Ако продължи, обаче по „транспортната права“, трябва да добавим, че Страсбург е един от градовете с най-много велоалеи в Европа. И сутрин в час пик  хората на колела са повече от тези, които ходят пеша и определено едните не пречат на другите – има достатъчно пространство за всички. А всичко в Страсбург се случва около реката (те са две всъщност, Рейн и нейният приток Ил) и системата от канали, около които кокетно пък се е разположила Малката Франция. Но стига туризъм, да се върнем на важните за града и Европа теми.

Снимка

Страсбург е втората столица на Европа – тук е сградата на европейския парламент, където два пъти в месеца се провеждат „големите“ заседания и гласувания, тук е Европейският съд за правата на човека, тук е Съветът на Европа, тук е Европейският омбудсман, тук е и Чуждестранният легион. Между другото, първият ден на сесията, която тече в момента в ЕП, започна форсмажорно с голямото (над два часа) закъснение на така-наречения европейски град, който превозва администрацията от Брюксел в Страсбург. Всички влакове по тази линия закъсняха, но именно този се появи във всички новини и отключи отново дебата за това дали е нужно цялото това преместване на всеки две седмици. Дори Ангела Меркел взе отношение, споделяйки идеята за едно място на провеждане на заседанията, а именно Брюксел. Но (разбираемо) Франция ревностно защитава европарламентарното седалище в Страсбург. Иначе, някои от темите, които ще се обсъждат и гласуват до четвъртък, са свързани с пакета „Мобилност“, който беше гласуван в транспортната комисия по начина, който е добър за родните превозвачи, но сега ще има дебати в пленарна зала и предстои да бъде гласуван мандат, за да може решението на комисията да бъде придвижено нататък. Възможността България и Румъния да вкарват данни в информационната система на Шенгенското пространство, както и петицията за така наречените „малки“ езици са други теми с българско присъствие. Макар че всяко решение на ЕП засяга всяка една-държава членка, разбира се. Ето, от днес всички млади европейци (тоест, и българчетата, които са навършили 18 г. тази година) могат да кандидатстват за безплатния европейски билет, който ще им даде право да пътува до 4 (засега) европейски държави – решение, което дойде и бе подкрепено от ЕП.

Иначе за Страсбург може много да се разказва (извън европейско-институционалния контекст) – за прочутата Страсбургска катедрала, която в продължение на 227 години (до 1874 г.) със своите 142 метра е била най-високата сграда в света, а днес е шестата най-висока църква. Изключително красива, с характерен червеникав оттенък (заради планинските камъни, използвани по време на строежа й, тя е чудо, едновременно гигантско и деликатно, както пише Гьоте, който е прекарал много време в Страсбург (както и Гутенберг, както и Еразъм Ротердамски, както и Жан Калвин, Луи Пастьор и Алберт Швайцер – именно по него модел е направен органът в друга църква в Страсбург – „Свети Тома“). Но за прочутите жители и гости на Страсбург ще ви разкажем следващия път. Само ще добавя, че тук е написана Марсилезата, да, в Страсбург, през 1792 като рейнска военна песен или по-точно марш и три години по-късо е обявена за национален химн (а се казва Марсилеза, защото марсилските доброволци я пеели на път за Париж).Снимка

Така че Страсбург носи много полъх от миналото – добре и някак красиво запазено. Умеят го французите, трябва да им се признае. Красиво е всичко – от фасадите на старинните сгради, до надписите (от ковано желязо) на кръчмите и страноприемниците, през номерата на улиците (които самите са произведения на изкуството), мозайките по улиците, аранжировката на витрините, тази неописуема дъхава и колоритна смесица от френско и немско влияние в храната, в сградите (изящни френски до типично немски). И цветя, цветя – навсякъде – спускат се от прозорците, вият се по улиците, украсяват многобройните мостове в града. Има цели сгради, покрити с бръшлян, цели парапети по протежението на реката, обсипани с акации и ….малини и къпини. Да, само на две пресечки от централния площад можете да си наберете пресни къпини. А ако мръднете още две крачки настрани, попадате на парк с езеро, в което си живеят семейство лебеди с малки лебедчета (наполовина „грозни патета“, наполовина – бели), чапла и два вида патици. А наоколо – дървени пътеки през и около водата, много зеленина, по един чудновато див начин опазена и гора (която в България отдавна да са застроили – все пак е на 10 минути от Старинния  център). Така че в Страсбург умеят да ценят хубавите неща и моменти в живота. И дават възможност на децата си да живеят в град, който е модерен и зелен, старинен и удобен за живеене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00