Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапарева баня привлича с минералните извори, оставя спомени с красивата природа

4
Снимка: Луиза Лазарова

Чист въздух, лечебна минерална вода и красива природа са само част от нещата, които привличат многобройни туристи в община Сапарева баня.

Град Сапарева баня се намира в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Разположен е на северните склонове на планината Рила, на около 75 км. от София и около 15 км. от Дупница. Общината се гордее със своята топла минерална и чиста планинска вода, чиято температура достига до 103 градуса. Това е един от най-горещите извори на Балканите, а  цялото величие на извирането му може да се наблюдава в центъра на града, където се намира фонтана „Гейзера“ .

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Обясняваме си името като погледнем назад към езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

В настоящето Сапарева баня привлича много туристи от България и света като им предлага лечебна терапия и почивка в полите на Рила.

Приоритети за нас са прозрачността в управлението, а също и установяването на ред в туристопотока и паркирането в общината. Несъмнено сме популярна дестинация целогодишно. Винаги има много хора през почивните дни. В Сапарева баня се развиват спа лечението, планинския и културния туризъм. Посетителите имат голям интерес и към ски влек „Паничище“ - казва кметът Калин Гелев.

Забележителностите в региона са средновековната църква „Свети Никола“, възрожденската църква „Свети Георги“, възрожденската църква „Свети Четиридесет мъченици“, паметникът на загиналите в Отечествената война, скулптурата в непосредствена близост до „Гейзера“ на скулптора Вълко Ценов.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Инвестираме в младите хора, инвестираме в образованието, в реда, в желанието общината да се развива като курорт. Ценно е, че сме толкова близо до София. Искаме гостите да си тръгват със спомен за красива природа и прекрасно, топло отношение от местните“ - казва още кметът Калин Гелев.

В момента в общината текат реконструкции на парка „Николай Хайтов“, изграждат се две спортни игрища, тоалетните в посетителския център биват обновени, поливната система бива реконструирана, предстои да бъде ремонтирана и  детската градина „Св. Ана“.

Един от проблемите ни е липсата на работна ръка. Има проблеми и с инфраструктурата, както всяко малко населено място в България. Но мога да кажа, че младите хора не емигрират. Те остават тук“ - допълва кметът.

Снимки: Луиза Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00