Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският "Швейк" ще покори със стотно представление зрителите на "Театър пред театъра"

Второто издание на “Театър пред театъра” е едно от най-грандиозните събития на Народния театър “Иван Вазов” и предстои да се проведе от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и поводът цялата седмица предаването “Радиоприемница” да се излъчва от Народния театър.

Днешното предаване ни среща с талантите на българския театър - режисьорите Бина Харалампиева и Николай Ламбрев-Михайловски, както и актьора Валентин Танев, който е част от представлението “Швейк” по едноименната книга на Ярослав Хашек, което ще бъде изиграно за стотен пореден път именно в рамките на инициативата “Театър пред театъра”.

Зрителите не остават равнодушни към представлението. Режисьорът Бина Харалампиева разказа как е събран екипът, който стои зад пиесата. Юрий Дачев е написал текста за спектакъла по книгата на Хашек. Ние с Юрий работим много. Заедно имаме неща, които ни свързват - общо чувство за хумор и ако видите това много смешно представление, което е смешно само на повърхността, отвътре е достатъчно умно и лудо, практически изразява всичко онова, което ние чувстваме в този момент, живееки на това място, а не в Чехия. Това е една пиеса “Швейк”, вдъхновена от хашековия “Швейк”, но е писано в и за България, каза режисьорът Бина Харалампиева.

Стотното представление ще премине и със специални “закачки” към публиката пред Народния театър. Ролята на Швейк е поверена на актьора Герасим Георгиев - Геро, всички други девет роли обаче се изиграват от един човек - Валентин Танев. Девет са основните персонажи, които играя, но около тях забърсвам още 10-11 и стават към 22 образа, за които само преобличанията, които трябва да направя са около 30, разказва Танев.

Танев разказа, че с Геро работят заедно от много време. В началото са играли същото представление, но обърнато наобратно - Танев е Швейк, а всички други персонажи са изиграни от Геро. Относно това кои са му любимите герои, Танев е категоричен: На мен са ми любими крайните герои. В представление като “Швейк” импровизациите са много. Понякога имаме и удължен вариант. Имаше такова паметно представление в Попово, което беше с 25 минути по-дълго, разказа Танев.

Малък градски театър “Зад канала” имаше много силен сезон, в който нашето представление “Пияните” стана най-добро, според наградите “Икар”. Получихме сериозна подкрепа и от наградите “Аскер” с другото ново представление “Зимата на нашето недоволство”, добави Харалампиева. В момента работим по три представления едновременно - едното е “Джо Килър”, второто представление е документален театър с работно заглавие “Анатомия на попфолка”, който ще изследва този особен феномен. Документалния театър е изграден на базата на монолози на истински участници в тези процеси и ще стои почти автентично. Третото представление е на режисьора Стилиян Иванов и е по един каталунски писател, което трябва да излезе в началото на следващия сезон. Според Харалампиева, всичко за което мечтаят всички артисти и режисьори е пълна зала с публика.

Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски коментира, че е предизвикателство дори наново да съживиш професионално себе си в едно изпитание като “Театър пред театъра”. Въпреки това, според него, е важно през летните месеци да има места, където хората да гледат театрални постановки, защото има и интерес от страна на зрителите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": Бърз разказ за музикалната история на тромпетиста Росен Захариев, който след като завършва музикалното училище в София, заминава да учи в Ротердам и накрая – в мечтания за всички университет Бъркли: "Шест месеца учих в..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00