Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Истинската интеграция на Западните Балкани трябва да включва и спазване на правата на малцинствата

Европейската интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото

| обновено на 21.06.18 в 19:18
Снимка: president.bg

Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите, заяви днес държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на  Сърбия Александър Вучич в Белград. 

„Уверих моя приятел – президентът Вучич, че и занапред вашата държава може и ще разчита на нашата подкрепа. Това е нашата цел – да работим заедно за перспективата на Балканите в тяхното европейско бъдеще. Защото само така можем да гарантираме истинска стабилност, сигурност и просперитет на целия регион. Сърбия има своята времева рамка. Считаме, че 2025 г. е амбициозна и постижима цел“, каза президентът Радев, който е на двудневно официално посещение в Сърбия.

Българският държавен глава настоя пред сръбския си колега Александър Вучич за конкретни мерки в полза на българското малцинство в Сърбия.

„Какво точно може и ще се направи за по-добри медии на роден език, за здравеопазването, за образователния обмен? Президентът Вучич пое ангажимент за някои действия, които наистина ще покажат на нашето българско национално малцинство, че сръбската държава стои зад неговите права“, каза Радев.

Той изрази мнение, че истинската интеграция на Западните Балкани трябва да включва и спазване на правата на малцинствата.

"Европейската интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата", заяви президентът.

След срещата на „четири очи“ между двамата президенти държавният глава Румен Радев обяви, че заедно с президента Вучич ще предложат на правителствата на двете страни изграждане на още един граничен пропускателен пункт по българско-сръбската граница.

„Къде и как точно – ще се прецени, но това ще бъде много важен знак хората от двете страни на границата да могат да общуват много по-свободно и пълноценно помежду си“, каза той.

Радев отново заяви подкрепата на страната ни за евроинтеграцията на Сърбия.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич посочи, че България е признала независимостта на Косово, но становището от страна на Сърбия трябва да бъде чуто.

„Ние сме благодарни за уважението, което се проявява към нас. Имахме една важна тема днес не само за миналото, а и за нашето бъдеще, за конфликтите в миналото и как можем да превъзмогнем тези конфликти. Дошло е време да отворим една нова страница и да се концентрираме върху приятелството“, каза Вучич.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.