Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли, архитект от Казахстан, който живее и твори в София:

Много e важно да премислите интериорния дизайн на мястото, където живеете, защото ще създадете атмосферата, в която искате да прекарате по-голямата част от времето си. В този случай трябва да вземете предвид вашите стени, пространството, с което разполагате, светлината, която навлиза във вашия апартамент, тъй като можете  да направите много грешки при избора си, но може да получите и нещо  наистина добро за вашето място. Трябва да приемете ограниченията на вашият дом, да го пречупите и да намерите начини да го направите уютен за себе си. За да постигнете това в малките пространства, предлагам да използвате огледала, защото те визуално ще увеличат пространство.  Използвайте и светли цветове. Наистина има много различни решения, които могат да бъдат приложени, за да направят едно място, да изглежда по-голямо.  Например можете да се възползвате от текстурата на материалите. Когато поставяте дървен под, го редете перпендикулярно на прозореца, защото когато светлината проникне линиите се следват и уголемяват пода. Също така е важно да подберете правилно мебелите. Избирайте точните шкафове, рафтове, защото ако са много обемни ще запречват пространството ви. Знайте, че мебелите в една стая може да не са правилния избор за друга, защото така дори да разполагате с голяма стая може да я направите тясна и неуютна.

Денис Ли обяснява и кой е най модерният цвят в момента:

Миналата година беше светло зелен, наречен „Пантон“. Тази година забелязвам, че има интерес към лилавото или цвят лавандула, които са много меки. Лично аз не съм голям фен на лилавия спектър, защото е много сложен цвят, за работа. Ако направите нещо нередно, боядисвате стените си в светло лилаво и може стаята да придобие усещане сякаш сте в болница. Ако пък е прекалено ярко, тогава има мръснишки вид, така че трябва да бъдем много внимателни. В България хората предпочитат светли цветове в апартаментите. С използването на тъмни цветове може да се създадат интересни пространства. С правилното съчетаване на цветове, текстура и светлина вашият дом ще се превърне в преживяване. Трябва да усещате пространствата, а не просто да стоите в тях без емоция.

Архитектът не изключва комбинирането на стари и нови мебели:
 Винаги съм се впечатлявал от това да преоткриеш нещо старо. Взимате нещо старо, антично, което е на боклука -  почиствате го, поправяте го и го пресъздавате в нова форма, давате му нова функция. Можете да комбинирате антики с модерни мебели. В индустриалния дизайн сред суровите бетон, метал и дърво, акцента може да е един ренесансова или барокова мебел, който да е в ярки цветове. Комбинирате нещо създадено преди 60 години с ново покритие.  Ако искате един стар скрин може да бъде изрисуван с графити и това ще му вдъхне нов живот.


Къде можем да открием вдъхновение и да почерпим идеи за модерен интериорен дизайн - чуйте от Ива Радева, която ни представя новото изложбено пространство за модерен дизайн "Bold". Първата изложба там е на артисти, занимаващи се с графичен дизайн, графити, илюстрация и видео. Сред имената са Емануил Сергиев, Ростислав Маринов, Антоанета Шопова и Венета Гергова.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от спектакъла “Ада Лавлейс”

Накъде в София

КОНЦЕРТ Клуб "Мюзик джем", 21.00 ч. Концерт на Mobb Deep са Havoc и неговия спътник Big Noyd - един от най-успешните дуети в хип-хопа, започнали в началото на 90-те години.  Концертът е част от турнето в паметта на рапъра Prodigy (предишния член на дуета) и по повод 20-годишнината от излизането на албума "Murda Muzik" (1999).  Организатор е "София..

публикувано на 06.12.19 в 08:42

Откриха новата база на доброволците към дирекция „Аварийна помощ и превенция“

Проверка на готовността за работа на доброволното формирование и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при тежки метеорологични условия бе проведена в Панчарево днес. Столичната община има създадено доброволно формирование от 2011 година. Към момента в него участват 68 души. На проверката бе открита и осветена и новата база на доброволците...

публикувано на 05.12.19 в 17:48

ОАЕ дебютира на коледния базар на Международния женски клуб

По време на специалното издание на неделното ни "Радиокафе" от 25-я благотворителен коледен базар на Международния женски клуб се срещнахме и с Тарик Хасан , който е временно управляващ посолството на Обединените арабски емирства у нас, и Салама Ал-Нажар , дъщеря на посланик Абдулуахаб Ал-Нажар. ОАЕ за първи път имаше свой щанд на..

публикувано на 05.12.19 в 17:31

Кметът на "Оборище" иска да реставрира 50 сгради, паметници на културата

Около 50 сгради, главно в района около бул. “Мария Луиза” и Женския пазар, попадат в списъка на район "Оборище" за сгради паметници на културата в аварийно състояние, които трябва да бъдат реставрирани. Една от основните цели, които кметът  Николай Александров си поставя, е да влезе в продуктивен диалог с гражданите и Столичната община и да работят..

публикувано на 05.12.19 в 17:00

По-малко студенти, по-добри позиции на пазара на труда

По-малко студенти в държавните университети, но с по-добра реализация на пазара на труда. Този извод направиха от Министерството на образованието и науката при представянето на  Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 г. Най-предпочитан от кандидат-студентите отново е Софийският университет „Св.Климент Охридски“, който води в 21 от..

публикувано на 05.12.19 в 16:37

"КонсУмувай" - да възпитаваш отговорно потребление

Екоцентризмът е отговор на антропоцентризма, при който човекът е издигнат на пиедестал и е покровителят на всичко. При екоцентризмът, напротив - човекът е част от всичко, част от екосистемата и той е свързан с всичко, което го заобикаля по един естествен начин. Това обясни пред Радио София Христина Банчева , преподавател в Лесотехническия университет..

публикувано на 05.12.19 в 16:04

Международният панаир на книгата отново "превзема" НДК

На 10 декември в Националния дворец на културата започват Софийският международен литературен панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал. Организатор e Асоциация "Българска книга” -  единственото сдружение на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. В организацията членуват книгоиздатели,..

публикувано на 05.12.19 в 12:04