Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само час и половина продължиха дебатите по вота на недоверие към кабинета, гласуването е в петък

| обновено на 26.06.18 в 15:41
Корнелия Нинова се изказва от трибуната на Народното събрание, където се провежда извънредно заседание по вота на недоверие.
Снимка: БГНЕС
Само час и половина продължиха обсъжданията по внесения от БСП вот на недоверие на правителството. Гласуването по вота ще бъде в петък от 9 часа.
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че управляващите са се провалили в политиката по сигурността:
"Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност  в домовете на хората от кражби, по улиците от убийства и избягали затворници, на митниците от контрабандисти, на границите - от мигранти, няма справедливост. За съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току що се отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив, задържан за притежание на наркотици и избягал току що от районното в Пловдив. Надявам се, господин Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне".

Движението за права и свободи ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП, заради политиката в сектор "Сигурност", потвърди от трибуната на парламента лидерът на Движението Мустафа Карадайъ:
"Не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато става въпрос за националната  сигурност и бъдещето на държавата".

Премиерът Бойко Борисов не присъства на обсъжданията. В пленарната зала бяха двама от заместниците му - Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и 12 министри, сред които и вътрешният министър Валентин Радев, чийто сектор подлагат на вот на недоверие от БСП. След края на парламентарните дебати вицепремиерът Каракачанов заяви:
"Аз толкова смешен вот не съм виждал в живота си. Все пак съм наблюдавал още като студент политическия живот в България, толкова смешен и безсмислен вот не съм виждал. В самото представяне на мотивите на вота нямаше абсолютно нищо конкретно, да не говорим за българската армия, освен общи приказки".
Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви:

В сектор "Отбрана", четейки мотивите, оставам с впечатлението, че те са писани някъде на "Позитано", но в някое друго време - за друг министър и за други случаи.

От партия ГЕРБ участваха вяло в дебата. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше единствената, която се намеси по остро в спор по твърденията на левицата за манипулиране на митническата система.

"Продължи да показва своята некомпетентност от тази трибуна. Няма нищо общо със системата на ОЛАФ и разкритите от българската администрация пропуски и престъпления".

ДПС и ОП използваха повече от час парламентарно време във взаимни обвинения коя политическа сила е по-голяма заплаха за националната ни сигурност. От партия "Воля" бойкотираха дебатите и не присъстваха в пленарната зала. Депутатът от партията Пламен Христов обясни действията на съпартийците си:

"Барикадираме се във входовете на блоковете си с решетки като затворници. Хората по селата са ежедневно обирани и насилвани. Ще попитате, какво чакат, ами действия чакат, колеги".

Изказването на депутата от "Воля" срещна остра реакция на заместник-председателя на "БСП за България" Крум Зарков:

"Веднага след като свърши господин Марешки да попълва дупките, да отиде да пази българските затвори, защото чистачки вече няма там, но депутатите не са полезни, за да пълнят дупките, както и чиновниците не седят до дупките. Това е работа на правителството, то не я върши и затова, ако сте опозиция, би трябвало да гласувате то да си тръгне. Всичко друго, даже не е демагогия".

От звуковия файл можете да чуете анкети с граждани на Видин и Бургас по темата за вота на недоверие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.