Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с домашното насилие е ефективна, когато се говори за проблема

Почти 10 дни изминаха от пускането на денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ на жертвите на домашно насилие в България. Нейното разкриване е част от кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на сдружението „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. 
Целта на на безплатната услуга е да накара не само пострадалите, но и хората, които познават или имат съмнения за свои близки, жертви на физически или психически тормоз, да потърсят подкрепа и да излязат от  жестокия кръг на насилието като потърсят нови възможности. 

Още в първия ден от разкриването на телефонната линия е получено обаждане за подкрепа и консултация. И досега се правят около едно или две позвънявания на денонощие. 

Макар на някои това да се струва твърде малък процент, домашното насилие все още продължава да е недостатъчно коментирано и осъждано от българското общество, но тези обаждания показват, че постепенно промяната настъпва.

От „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ подчертават, че е много важно при първото обаждане на човек, преживял домашно насилие и търсещ помощ, да може да се получи адекватна и навременна подкрепа, както и информация за възможностите за реагиране при преживяно насилие. 

Централата на проекта е разположена в Дупница, от където диспечър насочва обажданията към 12 мобилни линии в 12 града в страната, където има центрове за консултиране и настаняване на жертви на домашно насилие. Тук изключителна роля имат партньорите на Алианса, които също са сдружения, работещи за подкрепа на пострадалите от физически или психически тормоз. 

Една от организациите е пернишката фондация „Пулс“, а Юлия Андонова, координатор на програми, проекти и събития, казва, че фондацията е една от малкото, които помага на хората от Югозападна България.

Колкото по-открито се говори за домашното насилие и то се показва като акт на нарушаване на човешките права, а не като личен или семеен проблем, толкова по-ефективна ще бъде борбата с домашното насилие.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф" в София

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 15:11
Весела Герчева и Юлияна Дечева, които представиха новата обучителна програма към НБУ

Разкриват нова обучителна програма - "Съвременни музейни експозиции" към НБУ

Сред разнообразието от теми, които екипът на "Добър вечер, София" подбира, намери място и археологията, в приятната компания на Юлияна Дечева – програмен директор  "Куртурно-исторически и природен туризъм" и Весела Герчева – директор на Програма "Съвременни музейни експозиции" в Исторически и археологически музей към Нов български университет..

публикувано на 14.08.24 в 14:23

Олимпийските игри завършиха, но емоциите все още остават

XXXIII-те летни олимпийски игри, които се проведоха в Париж, завършиха, но емоциите все още остават. Въпреки, че започна с противоречие, Олимпиадата остана в сърцата на милиони хора. За изминалите спортни дни – какви страсти провокираха, за спечеленото и високата конкуренция в спорта, чуйте коментара пред Радио София на спортния журналист Камен..

публикувано на 14.08.24 в 13:43
Lomovera

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16
Фондация

БАРОК награди организации и институти за принос към достъпа на млади хора до култура

В рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура” Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос на различни институции и личности. "Кампанията има история. Още през 2013 г. беше сформирана работна група и излязохме с декларации..

публикувано на 14.08.24 в 11:18

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба . Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела..

публикувано на 14.08.24 в 09:42
Минералната вода в София е естествено топла

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода . А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото...

публикувано на 14.08.24 в 08:06