Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Нина Ставрева:

Каварна е прекрасно място за семеен туризъм

Нос Чиракман е една от забележителностите в общината
Снимка: kavarna.bg
Община Каварна е изключително привлекателна не само като курортна дестинация, но и със своята богата история и културно-исторически забележителности. Градът е основан през V в. преди новата ера от гръцки колонисти, които са разположили на платото на нос Чиракман колонията Бизоне. През III-II в. преди Христа тук временно се заселват скитите. Градът има важна посредническа роля в търговията между местните селища и търговците на остров Родос, Синоп, Хераклея и Египет. През втората половина на първи век пр.н.е. земетресение поглъща античния град в морето. Част от нос Чиракман се откъсва и заедно с нея във водите на Черно море потъват най-богатите жители на града. През 15-19 в. средновековният град вече е известен под името Каварна като християнско селище и пристанище за зърнени храни. От този период са запазени средновековен некропол, хамам, чешми, християнски църкви и много надписи. След Освобождението градът е включен в пределите на Княжество България. Според добре осведомени източници римският град Бизоне е потъвал два пъти в морето. За това свидетелстват локализираните от леководолази граници на потънал квартал от римския град Бизоне в каварненския залив.

Днес Каварна е модерен морски град, привлекателна туристическа и културна дестинация.

В предаването ще се потопите в атмосферата на морския град с репортажа на Олга добре и ще чуете какво казаха туристите и жителите на общината.


„Каварна има нужда от разширение, защото човекопотокът става все по-голям и това се дължи на многото туристи през последните 2-3 годни. Разширението на улици и кръстовища са едни много сериозни инфраструктурни проекти. Ако това е важно за развитието на община Каварна като туристическа дестинация, защото в сектор туризъм тя има огромен потенциал, ще се случи. Ако се наложи и е необходимо - всичко е въпрос на добри намерения, упоритост и много работа“.
СнимкаТака кметът на община Каварна Нина Ставрева отговори на анкетираните, които смятат, че града има нужда от разширение.

Един от основните ангажименти на екипа на общината е да се създадат добри условия за младите хора, за да останат в Каварна. Те имат нужда от спокоен живот и възможности за кариерно развитие. През тази година има вече 4-5 семейства с малки деца, които са се завърнали от чужбина, а това е добра тенденция. „Човек е най-добре там, където са корените му“ - категорична е г-жа Ставрева.

Един от важните приоритети на кмета е благосъстоянието на хората. За 2016 г. по данни на Националния статистически институт Каварна е на първо място в област Добрич по частни инвестиции - 400 млн. евро. Към Каварна има сериозен инвеститорски интерес. Общината е партньор на всички инвеститори, които са предложили да вложат парите си тук. Размерът на средната заплата е около 800 лева.

И през юли, и през август има реален ръст на броя на туристите. В сравнение с минали години гостите на града увеличават престоя си. В сравнение с 2015 г. , когато броят на туристите е бил 25 000, до този момент през 2018 г. техният брой вече е 60 000. Най-много са туристите от Румъния, Русия, Чехия, Словакия, Полша и Финландия.

Повече за развитието на община Каварна като прекрасно място за семеен отдих и културен туризъм ще чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Димитров - фотожурналист, автор на

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени, въпреки че плуваме в тях

В  изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период.  Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора...

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00