Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончо Атанасов, АПИ: Гаранцията за рехабилитацията на пътя в Искърското дефиле изтича в края на 2018-а

2
Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на Своге Георги Петков каза пред "Хоризонт", че в общината са получавали сигнали за състоянието на участъка от републиканския път, където стана тежката катастрофа с автобус, довела до смъртта на 16 души. След получаването на сигналите те биват препращани към Агенция "Пътна инфраструктура" и областния управител. 

"Не едно, две или три са писмата, които сме пратили за конкретни участъци", заяви Петков. Последното изпратено писмо е отпреди десет дни и касае растителността над пътните платна, която създава рискове за движението. Друг сигнал е бил подаден за рисков участък на изхода на Владо Тричков, където има около 20-метрово пропадане на асфалта и почти ежеседмично стават катастрофи, а участъкът по думите на заместник-кмета стои вече близо година.

Шофьор, който живее в Своге и често минава по злополучния участък, разказа пред „Хоризонт“, че асфалтът там е много гладък и тъй като скоро не е валяло, върху настилката са се натрупали масло и нафта, които при намокряне правят пътя хлъзгав като лед: „Предполагам, че този асфалт не отговаря на шосейните изисквания. Доколкото съм чувал от познати, от колеги – казват, че е парков асфалт. То е гладко като ламарина“.

На това място и при сухо време "белѝ стават редовно", разказа още шофьорът. Според него и виражът на пътя „не е както трябва“:

„Изхвърля. Той е лек завой, не е остър завой. Тези, които се движат от Своге към София, направо ги изхвърля отгоре. Там най-редовно си кърпят стената – отгоре има една стеничка, бетонна, и се удрят много често. Тирове се завъртат. Наскоро имаше пак случай с два тира. Даже един се беше качил на мантинелата, където е изскочил автобусът“.

Рехабилитацията и ремонта на пътя в Искърското дефиле, който е над 80 км, се извършва при ясно разграничаване на правата и отговорностите на всички участници в строителния процес и контрола върху изпълнението и качеството. Това посочи пред "Хоризонт" Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ и бивш изпълнителен директор на Агенцията. Пътят е бил приет с разрешение за ползване през декември 2016, но асфалтът е бил положен още през 2014-а. Гаранцията за извършената рехабилитация изтича в края на настоящата година.

"Пътната администрация като администрация си е свършила работата", категоричен е Атанасов: "Сигналите, които сме получавали за нередности по пътя, включително в конкретния участък на катастрофата - ние и извън проекта сме го обезопасили веднага." 

Още за състояние на пътя в участъка на катастрофата - слушайте от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

От "Трейс груп холд" отрекоха причината за тежката катастрофа край Своге да е състоянието на пътя

Изпълнителят на рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле, където стана тежката катастрофа, е една от фирмите на "Трейс груп холд". От холдинга отрекоха причината за тежкия инцидент да е състоянието на пътя. Председателят на Надзорния съвет..

обновено на 27.08.18 в 17:44
Диана Русинова - експерт в Института за пътна безопасност

Диана Русинова: Пътят в района на катастрофата е в рисково и опасно състояние

Институтът за пътна безопасност започна свое независимо обследване на мястото на катастрофата край Своге. Организацията вече е провела една експертна оценка на въпросния път и е подала своите констатации към компетентните институции да се самосезират и..

публикувано на 27.08.18 в 09:40
Дамян Войновски

Дамян Войновски: Видеорегистраторите могат да улеснят разследването на пътни произшествия

"Не смятам, че има размиване на отговорности. Отговорността е ясна и смятам, че разследващите органи съвсем точно ще посочат кой каква вина има и съответно всеки, който има вина, ще си я понесе". Това каза в предаването "Преди всички" Дамян..

публикувано на 27.08.18 в 08:10