Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима от пострадалите край Своге все още с опасност за живота

Снимка: БГНЕС

Все още има опасност за живота на четирима от пострадалите при тежката автобусна катастрофа край Своге. Общо 15 от ранените при инцидента са хоспитализирани в столични болници. 

В тежко състояние с гръдни травми са три жени, които са приети в "Пирогов".  Животът на останалите трима ранени при ицнидента, хоспитализирани в същото здравно заведение, вече е извън опасност. Две жени днес ще бъдат изведени от реанимация, предстоят им обаче още операции, посочи директорът на болницата проф. Асен Балтов.

По-тежко е състоянието и на 30-годишен мъж, настанен във Военномедицинската академия, съобщи началникът на болницата ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски:

Пострадалият в катастрофата е с травма на главата, счупване на черепа и мозъчна контузия, счупване на дясното рамо и 4 прешлена в поясната област – без засягане на гръбначния мозък, както и със сериозна белодробна контузия. През първите 24 часа след инцидента младият мъж е претърпял една кратка операция, свързана с възстановяването на дишането му. Контактен и адекватен е, с ясно съзнание за случилото си. Състоянието му е средно тежко и няма опасност за живота му.

Консилиум от различни специалисти ще направи терапевтичен план кога да бъдат направени следващите операции на пострадалия мъж. Ако възстановяването на пострадалата жена продължи, тя ще бъде изписана до края на седмицата. В болницата разполагат с достатъчно кръв, за да поемат нуждата на двамата ранени, каза още проф. Мутафчийски.

От болница "Св. Анна", където са настанени шестима от ранените при автобусната катастрофа, съобщиха, че всички са стабилизирани, но все още са в реанимация. С опасност за живота е 52-годишна жена, каза говорителят на болницата Антон Луков:
Жената е с тежки наранявания на гръдния кош, наложил се е дренаж. Направена й бе коремна операция. Също така тя е със счупена ръка и счупен крак. Имаме съчетана политравма, което е сериозна опасност за живота й. Засега другите пациенти са в различна степен с подобни наранявания, но в по-лека форма. Те също са в реанимация и състоянието им е сериозно.
От ИСУЛ, където е настанен шофьорът на катастрофиралия автобус, съобщиха, че е в стабилно състояние, но остава в болницата под активно наблюдение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57